Oekrane hervat transport wapens

BRUSSEL, 16 APRIL. De Oekraïne hervat op korte termijn het transport van tactische kernwapens naar Rusland. Daar zullen deze wapens worden vernietigd. Dat heeft de regering in Kiev laten weten aan de NAVO.

De Noordatlantische Verdragsorganisatie toonde zich vorige week verontrust over het feit dat het overbrengen van deze wapens gestaakt was. De Oekraïne zei toen eerst volledige zekerheid te willen hebben dat de wapens daadwerkelijk worden vernietigd en drong aan op internationaal toezicht.

De Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan hadden eerder toegezegd dat zij de tactische kernwapens op hun grondgebied voor 1 juli voor vernietiging zouden overbrengen naar Russisch grondgebied. De helft van de 2390 tactische kernwapens in de Oekraïne is al naar Rusland overgebracht. Alle strategische kernwapens moeten uiterlijk in 1994 naar Rusland zijn overgebracht.

Een woordvoerder van de NAVO toonde zich verheugd over de Oekraïense beslissing. Het besluit van Kiev vorige maand het transport op te schorten veroorzaakte enige nervositeit binnen de NAVO over de toekomst van het kernwapenarsenaal van de voormalige Sovjet-Unie. De Oekraïense minister van buitenlandse zaken, Anatoly Zlenko, noemde het eerder deze week nog teleurstellend dat het Oekraënse besluit het overbrengen van de wapens naar Rusland op te schorten niet had geleid tot een adequate reactie van het Westen.

De voormalige Sovjet-republiek Georgië is gisteren officieel toegetreden tot de Noordatlantische Samenwerkingsraad (NACC). (Reuter, AP)