In tien dagen 150.000 mensen gevlucht voor geweld; VN bezorgd over vluchtelingen Bosnië

SARAJEVO, 16 APRIL. Het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) maakt zich grote zorgen over de zeer snelle toename van het aantal vluchtelingen die worden verdreven door het oorlogsgeweld in Bosnië-Herzegovina. Binnen slechts tien dagen zijn 150.000 mensen op de vlucht gedreven. Het is de grootste zich verplaatsende vluchtelingenstroom sinds die van de Koerden uit Irak vorig jaar.

Dinsdag hanteerde de VN-organisatie voor vluchtelingen nog het getal van 138.000 officieel geregistreerde vluchtelingen, van wie 66.000 zich op dat moment in de republiek Kroatië bevonden (gisteren was dat aantal 75.000), en ongeveer 44.000 in Servië. De overigen bewogen zich binnen Bosnië-Herzegovina. De meeste vluchtelingen komen uit het oosten van de republiek, waar de steden Bjeljina, Visegrad en Zvornik zijn ingenomen door Servische vrijwilligers. Uit Foca werd gisteren voortzetting van de gevechten gemeld. De vluchtelingen komen uit verschillende bevolkingsgroepen.

De oorlog in Kroatië leverde, over een periode van negen maanden, tot nu toe ongeveer 1,4 miljoen vluchtelingen op. In Bosnië is het vooral de zeer snelle toename van het aantal vluchtelingen dat onrust baart. De genoemde aantallen hebben alleen betrekking op degenen die zich officieel als vluchteling hebben laten registreren. Daarnaast hebben zeer velen vermoedelijk met eigen middelen hun woonplaats tijdelijk vaarwel gezegd.

Twee militairen van het hoofdkwartier van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Sarajevo, een Canadees en een Deen, zagen gisteren hun voertuig door gewapende onbekenden - in Sarajevo wordt gesproken van Servische militieleden - in beslag genomen op een uitvalsweg van Sarajevo. Kennelijk ging het om een misdadige actie, eerder dan een specifieke actie tegen de VN-militairen. Het Joegoslavische leger bracht de militairen later terug naar Sarajevo en heeft beloofd de auto op te sporen. VN-waarnemers worden inmiddels, evenals EG-waarnemers en personeel van de UNHCR, regelmatig door bewapende groepen bij het verlaten van Sarajevo en in andere gebieden tegengehouden en teruggestuurd. Volgens het televisieprogramma Yutel is de auto van Antonio Santos, hoofd van de EG-waarnemersmissie, beschoten.

De speciale afgezant van de VN Cyrus Vance heeft gisteren uitgesloten dat er een VN-vredesmacht naar Bosnië wordt gestuurd. Vance, die gisteren in Belgrado over de Bosnische crisis sprak met de Servische president Milosevic en legerleider generaal Adzi'c, zei dat de VN “simpelweg het geld niet hebben” voor een aanvullende VN-macht in Bosnië.

    • Raymond van den Boogaard