Hoofdredacteur ANP legt zijn functie neer

DEN HAAG, 16 APRIL. Hoofdredacteur R.H.G. Meijer van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) zal met ingang van 1 oktober zijn functie neerleggen. Dit heeft de directie van het persbureau vandaag meegedeeld.

Tussen de directie en Meijer was verschil van inzicht ontstaan over de toekomstige positie van de hoofdredacteur. Door dit verschil van inzicht is besloten dat Meijer zijn dienstverband zal beëindigen, zo blijkt uit de verklaring.

ANP-directeur drs. B.Q. Voors bracht vorige week een reorganisatieplan naar buiten. Volgens dat plan wordt het ANP opgesplitst in een journalistieke en daarvan afgeleide commerciële tak. Volgens het plan worden de radionieuwsdienst, de bijzondere informatiediensten en de verkoop van foto's in een nieuw, commercieel bedrijf ondergebracht. De functie van hoofdredacteur Meijer zou in een gereorganiseerd ANP anders worden ingevuld.

Meijer was al enige weken afwezig. Hij komt niet meer terug op zijn werk. Vorig jaar moest de toenmalige directeur C.N.F. van Ditshuizen na een conflict met het personeel van het ANP het veld ruimen.

Meijer (44) kwam in 1988 bij het ANP als hoofdredacteur in dienst. Daarvoor was hij werkzaam bij NRC Handelsblad en Radio Nederland Wereldomroep.

De redactieraad van het ANP wil op korte termijn door de directeur worden ingelicht over de achtergronden van het meningsverschil met de hoofdredacteur. Ook over de nabije toekomst moeten afspraken worden gemaakt. De redactieraad acht het noodzakelijk dat zo snel mogelijk een nieuwe hoofdredacteur en een nieuwe adjunct-hoofdredacteur worden gevonden. De huidige adjunct-hoofdredacteur gaat per 1 januari met Vut.