Herhaling Sampdoria-Barca

ROTTERDAM, 16 APRIL. De Spaanse titelhouder Barcelona en het Italiaanse Sampdoria spelen de finale van de Europese beker voor landskampioenen op 20 mei in het Wembleystadion in Londen. Beide ploegen gaan daarmee op herhaling. In 1989 troffen ze elkaar in de eindstrijd van Europa Cup II. Barcelona was toen de sterkste.

Barcelona versloeg voor 80.000 toeschouwers in het eigen stadion Nou Camp het Portugese Benfica met 2-1. Sampdoria speelde voor 38.000 toeschouwers in Genua gelijk tegen de Griekse kampioen Panathinaikos (1-1). De Italianen hadden daar genoeg aan, omdat Anderlecht in Brussel de houder van de Europa Cup I, Rode Ster Belgrado, met 3-2 defintief uitschakelde. Daardoor plaatste Sampdoria zich voor de derde maal in vier jaar voor een finale in Europa-Cupverband.

Barcelona won gisteren uiterst moeizaam van Benfica. Nadat de uitblinker aan Spaanse zijde, Hristo Stoichkov, na twaalf minuten een fout van Ze Carlos afstrafte, schoot Bakero in de 24ste minuut op aangeven van de Bulgaar 2-0 in.

Meteen daarna gaf Barcelona het initiatief uit handen. Benfica maakte daarvan dankbaar gebruik. Brito werd de diepte in gestuurd, klopte Nando op snelheid en passeerde doelman Zubizaretta, 2-1. Daarna raakte Barcelona het spoor volledig bijster. De Catalanen verdedigden de voorsprong paniekerig, waardoor Benfica legio kansen kreeg. Yoeran, Paneiro en Sousa misten echter voor de onzekere Zubizarreta. Om "Barca' alsnog voor een debacle te behoeden, stuurde Johan Cruijff zelfs de geroutineerde Alexanco het veld in.

Sparta Praag verloor in Kiev van Dinamo met 1-0 door een doelpunt van Salenko in de 83ste minuut.

In Genua slaagde Sampdoria er niet in van Panathinaikos te winnen. De Griekse kampioen nam zelfs de leiding. Aanvaller Maragos passeerde in de 26ste minuut Sampdoria-doelman Gianluca Pagliuca. Nog voor de rust herstelde aanvoerder Mancini het evenwicht, 1-1.

Sampdoria had een open lijnverbinding met Brussel, waar Anderlecht voor 8000 toeschouwers Rode Ster, dat nog een theoretische kans op een plaats in de finale bezat, versloeg. Bij de rust leidde Anderlecht met 2-1, na negentig minuten met 3-2. Oliveira gaf de ploeg van trainer Aad de Mos in de 3e minuut de leiding. Vier minuten later maakte Pancev gelijk. Vlak voor rust zette Bosman Anderlecht op 2-1.

In de tweede helft beperkte Anderlecht zich tot counteren en kwam door Degryse tien minuten voor het einde op een comfortabele 3-1 voorsprong. Twee minuten later bracht Cula de achterstand nog terug tot 3-2.