Hepatitis B

In het artikel: "lichte en zware bijwerkingen van de kindervaccinatie' (W&O 2 april) wordt de uitbreiding van het vaccinatieprogramma in Nederland besproken. Helaas is niet het hepatitis B-vaccinatieprogramma voor pasgeborenen van moeders met chronische hepatitis B-infectie genoemd.

Sinds oktober 1989 worden alle zwangere vrouwen in Nederland tijdens een van de eerste zwangerschapscontroles o.a. getest op hepatitis B-virus. Door de baby's van moeders met hepaptitis B te immuniseren, kunnen jaarlijks ongeveer 450 kinderen tegen een hepatitis B-infectie beschermd worden. De eerste injectie met passief hepatitis B immunoglubuline wordt binnen 2 uur na de geboorte gegeven door degene die de bevalling begeleid heeft, de actieve immunisaties worden tegelijkertijd met de DKTP-vaccinaties op het consultatiebureau verricht (GHI bulletin september 1989).

Niet bekend

Het is dus van groot belang om, zoals benadrukt in dit artikel, zoveel mogelijk groepen waarvan men weet dat ze risico lopen te benaderen voor deelname aan het vaccinatieprogramma. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onlangs tot doel gesteld hepatitis B-vaccinatie voor alle pasgeborenen in alle landen van de wereld voor 1997 in te voeren (Weekly Epidemilogical Record 3, 17 januari 1992).

    • P.M. Grosheide R.Del Canho