Franse minister gelast onderzoek naar fraude en verrijking in voetbal

PARIJS, 16 april. De nieuwe Franse minister van justitie, Michel Vauzelle, heeft gisteren een justitieel onderzoek gelast naar "persoonlijke verrijking en corruptie' bij negen Franse voetbalclubs, waaronder Olympique Marseille, de club van de nieuwe minister van stadsontwikkeling Bernard Tapie.

Behalve bij Olympique zal een onderzoek naar de financiele gang van zaken worden ingesteld bij de eerste divisieclubs Cannes, Toulouse, Montpellier, Nantes, Lille en Paris-Saint-Germain, alsmede bij Nice en Racing Club de Paris die in lagere divisies uitkomen. Sinds enkele maanden is de Franse belastingdienst al bezig met een onderzoek naar de wijze waarop de spelers worden betaald.

Sommige grote clubs betalen de salarissen van hun sterspelers uit via speciaal opgerichte bv's in Luxemburg of op het kanaaleiland Jersey. Via deze constructies ontwijken de spelers de belastingdienst en de clubs behoeven geen sociale premies te betalen. Een ander onderzoek, onder andere bij Olympique Marseille, betreft de vraag of 'zwarte premies' en leningen zijn betaald aan bemiddelaars. Tegen de Joegoslavische "voetbalmakelaar' Lubjo Marin, die in Oostenrijk zou zijn ondergedoken, is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Marin heeft veel zaken gedaan met Franse clubs.

De vice-president van Olympique Marseille die kennelijk goed was ingelicht, reageerde gisteren een half uur na de bekendmaking van minister Vauzelle met de verklaring dat zijn club zich bij transfers aan de regels heeft gehouden. Hij voegde eraan toe dat Claude Bez, de voormalige voorzitter van de Girondins de Bordeaux, meer zou kunnen vertellen.

Bez bevindt zich sinds vorige week in de gevangenis, verdacht van illegale praktijken met voetbalmakelaars. In november 1990 werd Bez beschuldigd van frauduleuze manipulatie. Hij zou drie miljoen franc, bestemd voor de aanleg van een sportcentrum, voor zijn club Bordeaux hebben gebruikt. Bordeaux ging vorig jaar failliet en werd in de tweede divisie teruggeplaatst.

    • Jan Gerritsen