Fortis zoekt samenwerking met bankconcern in België

ROTTERDAM, 16 APRIL. De Nederlands-Belgische bank/verzekeraar Fortis is op zoek naar een bankpartner voor de Belgische verzekeringstak AG groep. Met de Generale Bank, die op dit moment al verzekeringen verkoopt voor Fortis, zijn besprekingen aangeknoopt over een hechtere samenwerking. Dit heeft AMEV- en Fortis-bestuurder J.L.M. Bartelds gisteren gezegd bij de presentatie van de jaarresultaten van Fortis. Fortis bezit op dit moment 12,2 procent van de aandelen van de Generale Bank.

Fortis heeft in het eerste volledige jaar van zijn bestaan een stijging van de netto winst behaald van 3,7 procent tot 943 miljoen gulden. De bank/verzekeraar ontstond vorig jaar uit een fusie tussen het Nederlandse AMEV/Verenigde Spaarbank en de Belgische verzekeraar AG Groep. AMEV en AG groep bezitten ieder 50 procent van de aandelen in Fortis. Topman J.L.M. Bartelds van AMEV, die ook bestuurslid is van Fortis, verwacht voor Fortis dit jaar opnieuw een hoger bedrijfsresultaat.

Bartelds zei dat de combinatie tussen bank en verzekeraar bij Fortis in Nederland naar verwachting werkt. VSB was vorig jaar de grootste leverancier van AMEV-produkten, terwijl via AMEV vijftig miljoen gulden aan spaargelden bij de bank binnenkwamen. Het bedrijfsresultaat van Fortis steeg met 7,8 procent tot 846 miljoen gulden bij een omzetgroei van 17,8 procent tot 17,3 miljard gulden.

De omzetstijging van Fortis is voor bijna de helft te danken aan de overnames die de bank/verzekeraar in 1991 deed. In de Verenigde Staten werd Mutual Benefits Life gekocht, dat een totaal premie-inkomen heeft van 1,5 miljard gulden. Samen met Western Life, dat al in handen is van Fortis, wordt de nieuw verworven verzekeraar omgedoopt tot Fortis Benefits. In Nederland nam Fortis de bedrijfsverzekeraar Interlloyd over. Daarnaast sloten vorig jaar twee plaatselijke bondsspaarbanken zich aan bij VSB. Met de Centrale Volksbank, die op dit moment nog deel uitmaakt van de Reaal Groep, bespreekt Fortis de mogelijkheden voor toetreding tot Fortis, evenals met de Nutsspaarbank Den Haag.

Fortis heeft vorig jaar de Britse verzekeraar Gresham afgestoten, evenals het Spaanse AG Fenix. Reden voor de verkopen was volgens Bartelds de slechte situatie op de Spaanse en Britse verzekeringsmarkt. Ook stopte Fortis met het aangaan van nieuwe herverzekeringsactiviteiten.

AMEV, waarvan de aandelen staan genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs, deelt voor 50 procent in de winst van Fortis. De Nederlandse verzekeraar maakte een netto winst van 531 miljoen gulden, wat neer komt op 7,75 gulden per aandeel. Het bestuur van de verzekeringsmaatschappij stelt een dividend voor van in totaal 3 gulden per aandeel.