FNV-bond woedend over sluiten fabriek Begemann

ROTTERDAM, 16 APRIL. Het bedrijvenconglomeraat Begemann liquideert zijn gelijknamige staalfabrieken (200 werknemers) in Helmond, de bakermat van het miljardenconcern dat bestuurvoorzitter Joep van den Nieuwenhuyzen in enkele jaren opbouwde. Het vertrek uit Helmond, dat gisteren bekend werd gemaakt, is volgens een woedende Industriebond FNV een schending van de afspraken.

Begemann Staalbouw gaat dicht met het oog op "een efficiëntere produktie-structuur' en de 60 werknemers kunnen aan de slag in een Begemann-fabriek in het Limburgse Stamproy. Het belendende Begemann Pompen wordt naar alle waarschijnlijkheid verkocht aan het Amerikaanse Baker and Hughes, met wie Van den Nieuwenhuyzen op dit moment in onderhandeling is. De verkoop gaat volgens de Industriebond FNV "enkele tientallen' van de 140 banen kosten, doordat Baker and Hughes de produktie verplaatst naar zijn dochter Geho in Venlo.

De FNV voelt zich "grotelijks belazerd' door Van den Nieuwenhuyzen, met wie vorig jaar november zwart-op-wit werd afgesproken dat Begemann nog 5 jaar in Helmond zou blijven. Het concern zou ook 1,5 miljoen gulden investeren om het bedrijf, dat de buren al jaren overlast bezorgt, in aanmerking te laten komen voor een hinderwetvergunning. “Ik ben echt woedend dat Van den Nieuwenhuyzen een paar maanden na de deal de fabriek toch uit Helmond weghaalt”, zegt FNV-bestuurder H. van Rees. De FNV overweegt naar de rechter te stappen om Van den Nieuwenhuyzen aan zijn contract te houden.

Van den Nieuwenhuizen beroept zich echter op een clausule, dat het contract zou komen te vervallen als de verliezen "substantieel' groter zouden zijn dan verwacht. Vorig jaar was het verlies ongeveer 3 miljoen, terwijl Van den Nieuwenhuyzen uitging van 1 miljoen. Volgens de FNV is er echter op 5 november een fax gestuurd van Helmond naar Jeroen van den Nieuwenhuizen, de financiële man van Begemann, waarin een verlies van 2,6 miljoen gulden wordt gemeld. Van Rees: “Van den Nieuwenhuizen heeft dat contract op 11 november toch niet blind getekend, hij moet dat bedrag hebben gekend”.

Volgens Van Rees heeft Begemann zijn fabrieken in Helmond moedwillig uitgehold. “Van de beloofde investeringen hebben wij geen cent gezien. Bovendien mocht het Belgische G en G, altijd een belangrijk afnemer, volgens afspraken in het bedrijf geen orders meer plaatsen”.