Euroventures sleept Philips voor rechter

ROTTERDAM, 16 APRIL. Euroventures Benelux spant vandaag een kort geding aan tegen een van haar eigen aandeelhouders, Philips.

Dit heeft de participatiemaatschappij gisteren aangekondigd. Inzet van het kort geding is de termijn die Philips de minderheidsaandeelhouders van het videoverhuurbedrijf Superclub stelt om te reageren op de hoogte van het bod dat het op de aandelen wil doen.Aanstaande woensdag doet Philips, dat met 51 procent meerderheidsaandeelhouder is in Superclub, een laatste voorstel aan de minderheidsaandeelhouders om hen uit te kopen. Philips wil de aandelen Superclub inkopen om vervolgens de houdstermaatschappij van Superclub op te heffen en het videoverhuurbedrijf in het eigen concern te kunnen onderbrengen. Tot aan het besluit tot opheffing van de vennootschap geeft het concern de minderheidsaandeelhouders de tijd om op haar bod op de aandelen Superclub in te gaan. Voor de waardebepaling van de aandelen schakelde Philips de bank Crédit Suisse First Boston (CSFB) in. De uitkomst van dat onderzoek wordt morgen aan de minderheidsaandeelhouders bekend gemaakt.

Euroventures, dat 15,5 procent van Superclub bezit, claimt dat de termijn tot aanstaande woensdag te kort is om het rapport voldoende te kunnen bestuderen. Bovendien vinden de gezamenlijke minderheidsaandeelhouders dat naast CSFB ook een andere bank of accountant een mening over de waarde van Superclub zou moeten geven.

Aanleiding voor het conflict tussen Euroventures en Philips zijn de dramatische verliezen die Superclub in 1991 leed nadat Philips meederheidsaandeelhouder werd.