"Een koe heeft geen kraan'

LUNTEREN, 16 APRIL. Op de boerderij van de familie Van Veldhuizen in Lunteren staan 40 melkkoeien. Dagelijks produceren die circa 800 liter melk. “Er staan er een paar droog”, zegt boerin C. van Veldhuizen die het bedrijf samen met haar man leidt. Drie maal in de week komt de melkwagen van Coberco langs om de 2000-litertank te legen waarin de Van Veldhuizens de melk opslaan.

Coberco kan zijn aangesloten leden nog steeds "bedienen' en tot op dit moment is de wagen nog steeds op tijd geweest. En dat is maar goed ook, zegt mevrouw Van Veldhuizen, want zelfs bij eenmaal overslaan zou de boer z'n melk al niet meer kwijt kunnen. “Een koe kun je niet stilzetten hè”", zegt ze, “daar draai je niet zomaar de kraan van dicht.”

Wat er in dat geval moet gebeuren, weet ze eigenlijk nog steeds niet. “Je mag er het land niet mee op, het mag het riool niet in en de sloot ook niet. Misschien moeten we het aan de de varkens voeren. Maar die zullen ook niet alles opkunnen.

Omdat je koeien dus "niet als een machine stilzet' levert een staking bij de afnemer grote problemen op. Boerin Van Veldhuizen heeft daarom wel begrip voor de acties van de boeren in het Noorden. “Deze staking duurt gewoon te lang”, zegt ze. Vanmiddag om één uur moest de melkrijder weer komen. Als-ie wat verlaat is, zullen de Van Veldhuizens niet direct van streek raken. “Ach nee, wij zijn niet van die paniekzaaiers.”