De schuld van Nederland

Eind vorig jaar hebben de EG-landen in Maastricht afgesproken dat er een Europa met één gemeenschappelijke munt moet komen. Die Economische en Monetaire Unie (EMU) moet begin 1997 een feit zijn. Eventueel kan de start ervan nog twee jaar worden uitgesteld.

En bankieren in Rusland blijft vooralsnog een loterij met vrijwel alleen maar nieten. Friedrich reageert bijna honend op de opmerking van burgemeester Sobtsjak dat de Russen in lange rijen op de stoep zullen staan als buitenlandse banken zich in zijn stad vestigen. “Die Russen kunnen er wel staan, maar de vraag is of wij de deur opendoen.” Jazeker, de bankiers hebben alle waardering voor de progressieve Sobtsjak. Zijn voorkomen van een Scandinavisch manager wekt vertrouwen. Maar St. Petersburg is nog lang niet het handelscentrum dat het ooit was.

    • Jan Pleus