CSM nieuwe eigenaar van conservenbedrijf Hak

ROTTERDAM, 16 APRIL. Het voeding- en biochemieconcern CSM onderhandelt met de eigenaren van de Hak over de overneming van dit concervenbedrijf door CSM. Het ziet ernaar uit dat daarover binnenkort overeenstemming wordt bereikt. Dat heeft CSM gisteren bekendgemaakt. Over het met de transactie gemoeide bedrag zijn geen mededelingen gedaan.

Algemeen directeur van Hak, J.W. Broekhuis, zei dat de aandeelhouders, de familie Hak die het bedrijf veertig jaar geleden oprichtte, te kennen had gegeven dit pakket te willen verkopen. De aandelen zijn nu ondergebracht bij een stichting waarvan enkele oprichters en externe adviseurs het bestuur vormen.

Volgens Broekhuis wilde de familie Hak haar beleggingen meer spreiden. Bovendien heeft Hak geld nodig om allerlei ambitieuze groeiplannen te kunnen verwezenlijken. Hak wil flink groeien op de Duitse markt.

Hak produceert en verkoopt houdbare groenten en vruchten in glazen potten ("je ziet wat je koopt'). Vorig jaar boekte Hak een winst van 6,5 miljoen gulden bij een omzet van 155 miljoen gulden. Het bedrijf biedt werk aan 355 mensen, van wie ongeveer 60 tijdelijk werk verrichten. Hak produceert in Giessen (bij Gorinchem) en verkoopt van daaruit in Nederland; verder heeft zij verkooporganisaties in Duitsland en België.

Voor CSM betekent de transactie een aanzienlijke uitbreiding van de activiteiten op het gebied van merkartikelen op de levensmiddelenmarkt; bekende merken van CSM zijn Honig, California, Euryza en Anco. Volgens Broekhuis is enige tijd gezocht naar een geschikt moederconcern en kwam toen CSM uit de bus. “CSM heeft verstand van merken en levensmiddelen. Bovendien zijn wij het enige bedrijf binnen CSM dat zich bezighoudt met conserven in glas. We zullen een grote zelfstandigheid bewaren als dochter van CSM”, aldus Broekhuis.

De vakbonden zijn niet ontevreden met de aangekondigde overneming. Volgens districtsbestuurder H. Stehmann van de Industriebond FNV is die zowel op korte als op langere termijn gunstig voor de werknemers. CSM heeft de bonden gegarandeerd dat er geen arbeidsplaatsen verloren gaan. Er zal niet worden ingegrepen in de arbeidsvoorwaarden. Bovendien zijn er investeringen nodig om te kunnen groeien. “De kansen op investeringen zijn onder CSM groter dan onder de familie Hak, waarvan eerst twintig mensen moeten kiezen tussen investeren of een tientje meer per aandeel”, aldus Stehmann.

De Industrie- en Voedingsbond CNV wil nog het een en ander bespreken. Zo wil de bond dat de winstdelingsregeling van Hak meegaat naar CSM. De CNV-bond stelt verder voor werknemers in aanmerking te laten komen voor een "overnamebonus'.