Buien

De kunst van het natregenen, een introductie.

Natregenen voltrekt zich doorgaans in de buitenlucht. Het verdient dan ook aanbeveling deze niet te betreden zonder dat men zich vergewist van de risico's. Te beoordelen factoren zijn daarbij wind (richting en kracht) en wolken (vorm en kleur), zulks met inachtneming van aard en duur van het beoogde buitenzijn.

Vervolgens dienen beslissingen te worden genomen inzake het te dragen schoeisel en het meenemen van paraplu, poncho en/of regenpijpen, zulks in overeenstemming met heersende temperatuur en overige kleding.

Deze procedure is in feite gericht op het vermijden, c.q. beperken van natregenen. De kunst bestaat nu hieruit, dat men zich van tijd tot tijd toch door de natuur laat verrassen.

Tot op je huid!

Dan: het welgemeende "hèhè' bij thuiskomst, het aflikken van de lippen, het druipen van het hoofdhaar, het huiverend verwijderen van de buitenste kledinglaag, het probleem van natte veters met natte vingers, het enigszins wijdbeens naar boven lopen, het beloeren van het eigen aangezicht in de badkamerspiegel, het afstropen van overige kleding, het bewerken van huid met handdoek, het aantrekken van spullen die een schoon, droog, warm gevoel geven.

Dat je na dit alles bij de tv gaat zitten voor de Waalse Pijl en tevreden een sigaar opsteekt.

    • Koos van Zomeren