Bremen bereikt eerste Europese voetbalfinale

BREMEN, 16 APRIL. Club Brugge is er niet in geslaagd de finale van de Europa Cup II te bereiken. De Belgische bekerhouder verloor in het Weserstadion met 2-0 van Werder Bremen, nadat het eerste duel in Brugge door de Belgen met 1-0 was gewonnen. Bovendien raakte de ploeg van trainer Hugo Broos de matchwinnaar van de turbulente thuiswedstrijd, de 19-jarige Nigeriaan Amokachi, na twee gele kaarten twintig minuten voor tijd kwijt.

Werder Bremen strandde twee keer eerder in halve finales van het Europese clubvoetbal. In 1988 stuitte de ploeg van Otto Rehhagel op Bayer Leverkusen, twee jaar later bleek Fiorentina te sterk. De winst op Club Brugge betekende daardoor de eerste finaleplaats van de Duitse club in het Europese clubvoetbal en leverde de spelers per man een premie van bijna 35.000 gulden op.

Club Brugge was vol zelfvertrouwen naar de Hanzestad afgereisd. Aan eventuele uitschakeling werd niet gedacht. “We maken in Bremen zeker een doelpunt”, zei de Nederlandse spits van Club Brugge, Foeke Booy, zelfverzekerd. “Daar twijfelt niemand aan. Zij maken er nooit drie.” Brugge scoorde echter niet, zodat de doelpunten van Marco Bode (31e minuut) en Manfred Bockenfeld (60e minuut) toereikend waren voor de Duitsers om op 6 mei in Lissabon met AS Monaco te strijden om de Europa Cup II.

De Belgische ploeg had gisteren in Bremen voetbalhistorie kunnen schrijven door als eerste Belgische club in alle drie de finales van de Europese voetbaltoernooien uit te komen. Dat ging niet door in het met 35.000 toeschouwers, onder wie 6000 aanhangers van Club Brugge, uitverkochte Weserstadion. Vanaf het begin werd de nummer twee van de Belgische competitie onder druk gezet door het met drie aanvallers spelende Werder. Nadat Kohn al enkele kansen had laten liggen, bezweek Brugge-doelman Dany Verlinden in de 31ste minuut onder de constante druk van de Duitsers bij een inzet van Bode, 1-0.

Direct na de hervatting verzuimde Amokachi gelijk te maken. De aanvaller stuitte op doelman Olivier Reck. De goalie moet de finale in Portugal vanaf de tribune volgen omdat hij geschorst wordt. De beslissing viel in een periode dat Club Brugge sterk aandrong en daardoor Werder veel ruimte bood. Een uitbraak van Bockenfeld ontnam Brugge vervolgens al illusies op de eindstrijd, 2-0.