Bakbeest

Beethoven. Regie: Brian Levant. Met: Charles Grodin, Bonnie Hunt, Dean Jones. In 43 theaters.

Beethoven is hij genoemd, de logge Sint Berhard-puppie die een vader opgedrongen krijgt van zijn lieftallige gezinnetje. Alles gaat stuk, of wordt vies, voorspelt hij. Ook al krijgt hij gelijk wanneer het kleine hondje is uitgegroeid tot een bakbeest, niemand vindt het een reden om het dier van de hand te doen. Waarom zouden ze ook, want Beethoven is zo menselijk als je kunt verlangen van een hond. Hij vervult geheime kinderwensen en dat hij ook zijn onwillige baas redt van de ondergang, blijft alleen maar verborgen omdat die baas het niet wil zien.

Beethoven is zo'n film die uitsluitend schattig is: ontroerende kinderen, leuke vrouw, mallotige echtgenoot (al lukt het zelfs de talentvolle komische acteur Charles Grodin niet deze figuur aantrekkelijk te maken) en vooral een voor hondenliefhebbers onweerstaanbare hond. De voor het verhaalverloop noodzakelijke problemen zijn zo buitensporig (hondenkidnapping! vivisectie! wapenhandel!) dat ze niet serieus kunnen worden genomen. De slordige aanpak en wankelende typeringen van milieu en personages zijn net zo min overkomelijk als de over de hele linie onleuke "grappen'. Daarmee wordt Beethoven een film hooguit geschikt voor een publiek onder de dertien jaar, bij voorkeur in het bezit van een hond.

    • Joyce Roodnat