Als vergelding voor toepassing van internationale sancties; Libië wijst Westerse diplomaten uit

NEW YORK/ TRIPOLI, 16 APRIL. De Libische autoriteiten hebben gisteren diplomaten uit negen landen - Japan en acht Europese landen, waaronder Nederland - uitgewezen als vergelding voor soortgelijke maatregelen door verscheidene staten na het van kracht worden van VN-sancties tegen Libië.

De Libische nummer 2, majoor Jalloud, drong er bij Arabieren en moslims op aan wraak te nemen tegen “de imperialistische kruisvaarders”. Vooralsnog hebben verscheidene Arabische en islamitische landen, ondanks hun sympathie voor Libiës positie, meegedeeld zich aan de sancties te houden. De sancties behelzen een luchtvaart- en wapenembargo en de beperking van de Libische diplomatieke aanwezigheid in de wereld.

De Libische luchtvaartmaatschappij liet gisteren drie passagiersvliegtuigen, met bestemming Kairo, Tunis en Zürich, gewoon vertrekken alsof er geen luchtvaartembargo van kracht was geworden. De toestellen werden echter uit aangrenzende luchtruimen geweerd - Italië stuurde zelfs gevechtsvliegtuigen de lucht in - en keerden onverrichterzake terug. De Libische maatschappij liet vandaag weten hiermee door te gaan.

Radio Moskou meldde vandaag dat een begin is gemaakt met de evacuatie van de Russische militaire adviseurs en technici en hun gezinsleden in het kader van het wapenembargo, 3.000 in totaal. Radio Moskou sprak van een “dreiging van terroristische aanvallen tegen burgers van landen die de VN-sancties steunen”, maar gaf geen verdere bijzonderheden. Moskou is sinds de jaren zeventig de belangrijkste wapenleverancier van de Libische leider Gaddafi. De Russische ambassade in Tripoli meldde dat in overleg met de speciale sanctiecommissie van de VN wordt geprobeerd speciale vluchten te regelen, een mogelijkheid waarin de sanctieresolutie voorziet. Ook andere landen zouden staatsburgers op deze wijze willen evacueren. Veel buitenlanders zijn echter van plan in Libië te blijven.

Washington onderstreepte gisteren nog eens dat Libië alle eisen van de Veiligheidsraad zal moeten inwilligen voor de sancties worden ingetrokken. Een hoge regeringsfunctionaris herinnerde eraan dat Libië niet alleen twee verdachten van de bomaanslag op een Amerikaans vliegtuig boven Lockerbie zal moeten uitleveren, maar ook met concrete daden zal moeten bewijzen terrorisme te hebben afgezworen.

Niet bekend