Alleen de plantjes zullen juichen als op 30 juni ...

Alleen de plantjes zullen juichen als op 30 juni de laatste maaltijd wordt geserveerd in de kantine van de British American Tobacco Company (BAT) in het Amsterdamse Sloterdijk.

Het spaarzame groen heeft zich jarenlang in leven moeten houden in een blauwe zaal vol tabakswalm en nicotinedamp. Vooral de laatste maanden, toen duidelijk was dat de sigarettenproduktie zou stoppen, graaiden de circa 200 werknemers gretig in de bak vol gratis sigaretten om hun zorg over de toekomst voor even weg te blazen. De BAT-produktiehal gaat deze zomer na eindeloze protesten, bezettingen, stakingen en rechtzaken definitief dicht. Gladstone, Lucky Strike en Barclays zullen voortaan in Brusel machinaal worden gerold. In de strijd tegen de sluiting stond de kantine de afgelopen jaren centraal. Als heimelijke geboorteplaats van bezettingsplannetjes, als verzamelplek voor nieuwe stakingsoproepen, als centrum van saamhorigheid en als feestzaal na succesvol afgedwongen uitstel van sluiting. De stek groeide in korte tijd uit tot hèt actiebolwerk van Amsterdam en het geheim daarvoor lag volgens ingewijden in de voeding. De BAT-man en -vrouw kunnen dagelijks rekenen op een keur aan verse etenswaren. Het brood komt van de bakker om de hoek, de slager in de straat levert het vlees en zorgt voor de zuivel. De zelf te smeren bolletjes krijgen ruim beleg: op een broodje kaas gaan liefst drie plakken jong belegen (kosten inclusief boter 1,20 gulden). De komende weken zal de kantine het decor zijn voor droeve afscheidsfeestjes van om te scholen BAT-arbeiders. Ze zullen nog één keer een blik werpen op de vitrines vol oude tabaksreclames en wellicht moed putten uit het simpele devies voor levensgeluk van de optimistische Amerikaanse roker uit de jaren vijftig: "Be happy go Lucky'.

    • Max Christern