Air France weet verlies tot 685 miljoen franc te beperken

PARIJS, 16 april. Air France, de Franse nationale luchtvaartmaatschappij, heeft het jaar 1991 evenals het voorgaande jaar met verlies afgesloten. Op een omzet van 57,6 miljard franc (ca. 19 miljard gulden) leed Air France een verlies van 685 miljoen franc ( ca 225 miljoen gulden), iets minder dan het verlies in het slechtse jaar 1990 ( 717 miljoen franc).

Het bedrijfsresultaat van Air France is sterk beïnvloed door de oorlog in de Golf begin vorig jaar. In het eerste kwartaal daalde het aantal reizigers met ruim 20 procent hetgeen een verlies van 1,1 miljard franc tot gevolg had. Daarna trad herstel in. In de tweede helft van het jaar boekte de onderneming zelfs een kleine winst van 444 miljoen franc. Dat was deels ook te danken aan bezuinigingsmaatregelen, zoals een tijdelijke bevriezing van de salarissen. De onderneming heeft 700 miljoen franc gereserveerd voor een herstructureringsplan dat o.a. voorziet in het opheffen van 3000 arbeidsplaatsen in de periode l992-93.

Air France verwacht dit jaar 12 procent meer passagiers en vracht te zullen vervoeren. De financieringslasten stijgen door de voortgaande vernieuwing van de vliegtuigvloot: dit jaar worden 37 nieuwe toestellen in gebruik genomen. Maar als staatsonderneming kan Air France profiteren van kapitaal dat verschaft wordt door de Franse staat en de staatsbank BNP, die vorig jaar 3,34 miljard franc bijdroegen. Bernard Attali, de president van Air France, meent dat de samenwerking met Sabena, waarin Air France een belangrijk minderheidsbelamg heeft genomen, 'veelbelovend' is.