Aankoop door schenkingen mogelijk; Mauritshuis koopt portret Huygens

DEN HAAG, 16 APRIL. Dankzij schenkingen heeft het Haagse museum het Mauritshuis gisteren het Portret van Constantijn Huygens en zijn vrouw Susanna van Baerle (waarschijnlijk geschilderd door Jacob van Campen) voor 110.000 Britse ponden op een veiling van Christie's in Londen kunnen kopen.

Op dit moment moet nog een bedrag van ongeveer 45.000 gulden bijeengebracht worden om de financiering rond te krijgen.

Volgens een woordvoerder van het museum hebben de schenkers, onder wie een die een aanzienlijk bedrag schonk, zich aangemeld na publicatie van het stuk van de kunsthistoricus Gary Schwartz in deze krant op maandag 13 april. Daarin stelde hij dat het bijzondere schilderij, het enige waarop Huygens' vrouw Suzanne (de "Sterre' in zijn leven) staat afgebeeld, in het Mauritshuis hoort.

Het aantal reacties was "overweldigend', aldus Lieke Vervoorn van het museum. Daarom heeft men er ook alle vertrouwen in dat het ontbrekende bedrag nog bijeengebracht wordt. Het orkest Cammerata Trajectina, gespecialiseerd in muziek van Huygens en zijn tijdgenoten heeft al toegezegd een benefietconcert te willen geven ten bate van deze aankoop.

Het schilderij dat lange tijd in Engels particulier bezit is geweest en in goede staat verkeert is volgens het museum een belangrijke aanwinst in de collectie. Schilder-architect Jacob van Campen was de ontwerper van het Mauritshuis en naar alle waarschijnlijkheid ook de schilder van het nu aangekochte dubbelportret is. Bovendien was Huygens buurman van Johan Maurits, graaf van Nassau Siegen en hield hij toezicht op de bouw van het huis, tijdens afwezigheid van de graaf.