Wall Street en optiebeurs stuwen beurskoersen hoger

AMSTERDAM, 15 APRIL. Ondanks koersrecords op Wall Street deed de Amsterdamse effectenbeurs het vanmorgen rustig aan. De koerswinsten waren vooral het gevolg van sterke vraag vanuit de optiebeurs, waar de april-series morgen expireren.

AMSTERDAM De verwachtingen waren vanmorgen vóór opening hoog gespannen op de Amsterdamse effectenbeurs na de goede prestaties van Tokio en New York. Na de openingsbel stegen de koersen over een breed front, maar de stijging was toch niet zo groot als gehoopt. Omstreeks het middaguur was de EOE-index, die gisteren sloot op 307,18 punten, 2,5 punten hoger. Het hoogterecord aller tijden van 318,86 punten (daterend van 11 oktober 1989) kwam nog niet in zicht. De omzetten waren niet groot.

Bij de hoofdfondsen was alleen bij DSM sprake van flinke vraag. “Ook in de uitgevers zijn wat kopers”, signaleerde een handelaar. DSM boekte flinke koerswinst na het bericht gisteravond dat de winst over het eerste kwartaal de verwachtingen licht overtreft. DSM, dat vandaag de jaarlijkse aandeelhoudervergadering organiseert, had eerder gezegd dat de winst over het eerste kwartaal die van de twee voorgaande zou evenaren. De andere chemiereus, Akzo, boekte vanmorgen eveneens koerswinst. Volgens handelaren had die winst meer te maken met de algemene stemming dan met het gunstige resultaat van collega DSM.

Bij de uitgevers ging de meeste aandacht uit naar Wolters Kluwer dat vandaag de jaarcijfers publiceerde. Elsevier is na een korte pauze de weg omhoog weer ingeslagen. De uitgever passeerde vanmorgen de grens van 116 gulden. VNU, bij beleggers de minst populaire uitgever, moest tegen de heersende trend terug.

Tegen het middaguur kwam het bericht dat de netto winst van Amev in 1991 met 3,7 procent is gedaald en dat Amev de winst dit jaar ziet stijgen. Deze berichten brachten geen opwinding teweeg bij beleggers; de koers van Amev viel licht terug.

Océ-van der Grinten, dat gisteren bekendmaakte dat de kwartaalwinst 11 procent is gestegen, moest vanmorgen enig terrein prijsgeven nadat de koers gisteren 1,30 gulden steeg. De copieermachinefabrikant uit Venlo ging vandaag 1,35 gulden ex-dividend zodat het koersverlies groter leek dan het in werkelijkheid was.

De obligatiemarkt was vanmorgen hoger in lijn met de Duitse "bunds'. De Duitse obligaties waren hoger als gevolg van de berichten dat de Russische regering wellicht toch zal aanblijven. De obligatieomzetten in Amsterdam waren niet groot.

Op de EOE-optiebeurs was vanmorgen sprake van een drukke expiratiehandel. In verband met goede vrijdag lopen de april-series een dag eerder, op donderdag af. Veel beleggers sloten alvast hun posities in aflopende opties en/of openden posities in opties met latere afloopmaanden. Vooral bij de opties op de EOE-index gaven deze 'roll overs' aanleiding tot een drukke handel.

LONDEN Londen opende vanmorgen scherp hoger. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.600,5 punten, was omstreeks het middaguur circa 25 hoger. De koersen werden mede opgedreven door een gebrek aan aanbod.

FRANKFURT Daimler Benz en Siemens liepen vanmorgen vooraan bij de koersstijging van de Duitse beurs. Ook hier waren de omzetten niet groot. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.732,53, was omstreeks het middaguur bijna tien punten hoger.

NEW YORK Wall Street is gisteren flink hoger gesloten onder invloed van gunstige bedrijfsresultaten. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen steeg met 36,24 punten tot 3.306,14 en kwam daarmee op een recordniveau. Het vorige hoogtepunt werd op 3 maart geregistreerd met een niveau van 3.290,25. De verhouding tussen hoger en lager sluitende fondsen bedroeg vijf tegen twee. De omzet kwam uit op een flink totaal van ruim 220 miljoen aandelen.

De optimistische stemming was te danken aan de publicatie van meevallende bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal. Vooral de cijfers van IBM maakten indruk. De computergigant trok andere technologiefondsen mee.

Het Dow Jones-gemiddelde kwam in de loop van de middag op een winst te staan van meer dan vijftig punten. Daardoor trad de tijdelijke beperking van de handel via computerprogramma's in werking. Deze maatregel werd na de beurskrach van 1987 ingesteld om buitensporige koersschommelingen te voorkomen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio heeft zich vandaag verder hersteld van de enorme koersverliezen in de afgelopen weken. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen boekte een flinke stijging van 508,43 punten ofwel 2,9 procent tot 17.948,01. Het koersgemiddelde steeg gisteren met 203 punten.

Het Nikkei-gemiddelde kwam in de loop van de dag boven de 18.000 punten, maar wist dat niveau niet vast te houden als gevolg van winstnemingen. Beleggers zijn volgens handelaren nog steeds zeer onzeker over de koersontwikkeling op middellange termijn. De omzet kwam woensdag uit op 350 miljoen aandelen.