Voortbestaan van MGM staat op spel na verlies

CULVER CITY, 15 APRIL. Filmmaatschappij MGM Pathé Communications wankelt en het voortbestaan van het bedrijf wordt bedreigd. Dat zei een accountant van KPMG Peat Marwick gisteren in een toelichting op de jaarcijfers van MGM over 1991.

MGM, dat een omzet had van 921,7 miljoen dollar, leed vorig jaar een verlies van 347,4 miljoen dollar, waarvan 65,3 in het vierde kwartaal. De oorzaak van het verlies wordt door MGM toegeschreven aan wanbeleid van de Italiaanse zakenman Giancarlo Parretti, die inmiddels niet meer aan het bedrijf verbonden is.

MGM is financieel afhankelijk van Crédit Lyonnais sinds de Nederlandse tak daarvan ongeveer 1 miljard dollar beschikbaar stelde voor Parretti's overname van MGM van Kirk Kerkorian in 1990. Vorig jaar zette Crédit Lyonnais Parretti uit het bedrijf. Deze stap werd begin dit jaar via de Amerikaanse rechter in Delaware bevestigd. Omdat het maanden durende proces ging over zeggenschap van Parretti binnen het management van MGM, werd het bedrijf een deel van het jaar grotendeels lamgelegd. “De desastreuze transacties en besluiten van het vorige management rusten als een last op dit bedrijf”, aldus de topfunctionarissen Alan Ladd jr. en Dennis Stanfill gisteren in een toelichting.

Het accountantsbedrijf KPMG Peat Marwick zei ook dat MGM achterloopt met betalingen van 600 miljoen dollar aan Crédit Lyonnais in Parijs, die de schuld van de Nederlandse tak heeft overgenomen. Voorts zijn MGM's voorzieningen in verband met toekomstige rechterlijke claims mogelijk onvoldoende.

De boekhouding van MGM over 1991 laat een serie financiële blunders en mogelijk criminele transacties zien, onder meer een voorschot aan Parretti van 160.000 dollar in contanten. Verder is duidelijk geworden dat in 1991, toen Parretti nog invloed had binnen MGM, 87.000 dollar in cash is gegeven aan een hotel dat eigendom is van Parretti en 50.000 dollar aan een restaurant dat door Parretti's kinderen en een zakenpartner wordt gerund. In het restaurant is ook voor 130.000 dollar op kosten van MGM gedineerd.

In februari 1991 verkocht MGM-Frankrijk een stuk grond aan een bedrijf dat eigendom is van Parretti's vrouw tegen een dumpprijs. In augustus vorig jaar had een soortgelijke transactie van onroerend goed plaats. MGM probeert de verkopen terug te draaien.

Bij het bekendmaken van de jaarcijfers van Crèdit Lyonnais vorige week werd duidelijk dat de winst van de bank behoorlijk is gedaald, mede als gevolg van het MGM-debâcle. De Franse staat, meerderheidsaandeelhouder, zal een onderzoek instellen naar de achtergrond van het verstrekken van de lening van 1 miljard dollar door Crédit Lyonnais aan Parretti twee jaar geleden.

MGM en Crédit Lyonnais werken aan een financieel herstelplan. De studio's zullen dit jaar zeven films uitbrengen en zeven andere zijn in voorbereiding. Ladd en Stanfill verwachten dat MGM in 1993 pas uit de rode cijfers zal zijn. (UPI, AP, ANP)