Twee miljard gulden voor start HDTV

BRUSSEL, 15 APRIL. Het televisie-aanbod via de nieuwe uitzendstandaard D2-MAC, de voorloper van hoge definitie televisie (HDTV), moet eind 1996 groot genoeg zijn om de levensvatbaarheid van de nieuwe uitzendsystemen te garanderen. Om dit te bewerkstelligen heeft de Europese Commissie twee miljard gulden uitgetrokken.

Dat heeft commissaris Filippo Maria Pandolfi (Telecommunicatie en industriezaken) gisteren meegedeeld.

Het geld zal de komende vijf jaar voornamelijk worden gebruikt om de dure introductie van de nieuwe standaard te vergemakkelijken. In het actieplan van de Commissie wordt gemikt op een gestage uitbreiding van het aantal kabelnetwerken dat van de D2-Mac-standaard gebruik maakt. Daarnaast moet de produktie van programma's, die gebaseerd zijn op de nieuwe beeldschermverhouding van 16 bij 9, in deze periode flink op gang komen.

Eind vorig jaar werden de Europese PTT-ministers het al eens over de nieuwe standaard, die geleidelijk de bestaande PAL- en Secam-systemen moet gaan vervangen. Toepassing van D2-MAC maakt introductie van het nieuwe televisieformaat mogelijk en verhoogt de kwaliteit van het geluid tot op het niveau van een compact disc.