Twee kandidaten voor opvolging Kinnock

LONDEN, 15 APRIL. De schaduwminister van financiën, John Smith, en de schaduwminister van milieu, Bryan Gould, hebben zich gisteren kandidaat gesteld voor het leiderschap van de Labour Party. Smith geldt tot dusver als de favoriet.

De partij zal op 18 juli op een buitengewone conferentie de opvolger van Neil Kinnock kiezen, die zijn aftreden bekend maakte na de verkiezingsnederlaag van Labour vorige week. De datum wordt beschouwd als een compromis. Kinnock wilde de verkiezing zo snel mogelijk houden, het liefst in juni, maar een groot aantal partijleden, onder wie Bryan Gould, wilde de beslissing pas nemen op het volgende partijcongres in oktober.

De partijleider van Labour wordt gekozen door een kiescollege waarin de vakbonden veertig procent van de stemmen hebben, de leden van het Lagerhuis dertig procent en de plaatselijke afdelingen eveneens dertig procent.

John Smith, die de steun geniet van het overgrote deel van de vakbeweging, verklaarde de lijn van Neil Kinnock te willen voortzetten en vooral te willen mikken op de ontevreden kiezers in het centrum. Hij prees Kinnock wegens het beleid zijn inspanningen om de partij te moderniseren en te verenigen. “Het is mijn vaste overtuiging dat een efficiënte economie en een eerlijke samenleving samen kunnen gaan. Groot-Brittannië kan en moet beide hebben”, aldus Smith. Hij sprak tegen dat zijn gezondheid een beletsel zou vormen om partijleider te functioneren.

Bryan Gould zei van oordeel te zijn dat het niet alleen tijd is voor een personele verandering maar ook voor een fundamentele beleidswijziging. Ook hij prees de verdiensten van de afgetreden leider, Neil Kinnock. (Reuter, AFP)