Topman van Philips-bedrijf legt functie neer

ROTTERDAM, 15 APRIL. De directievoorzitter van Philips Medical Systems, ir. H. Van Bree, heeft gisteren plotseling zijn functie neergelegd. Dat heeft de onderneming gisteren bekend gemaakt.

Philips en Van Bree onthouden zich van commentaar. Het bedrijf wilde alleen kwijt dat er "binnenkort' zal worden voorzien in de opvolging van Van Bree.

Het is al enige tijd onrustig in de top van het bedrijfsonderdeel, waarvan de directie zetelt in Best en produktievestigingen zijn verspreid over Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Enkele maanden geleden verliet een van de Duitse directieleden, L. Hartwig, het bedrijf.

Bronnen in Best houden het erop dat Van Bree moest vertrekken omdat het winstherstel bij het bedrijfsonderdeel niet snel genoeg van de grond komt. Tijdens de jaarcijfer-persconferentie liet Philips weten dat Medical Systems aan de beterende hand is. Anderen binnen het bedrijfsonderdeel houden het er op dat Van Bree een conflict had met de Groepsraad over het toekomstige beleid van Medische Systemen.

Net als alle andere Philips-onderdelen moest ook Medische Systemen ingrijpend reorganiseren in het kader van operatie Centurion. Eind 1990 stelde het bedrijf zich ten doel de winst voor belasting in een periode van twee jaar te verdrievoudigen. Dit jaar zou de winst volgens dat voornemen uit moeten komen op een winstmarge van 7 à 8 procent van de omzet, ongeveer 250 miljoen gulden. Ongeveer 2.500 van de 11.000 werknemers zouden volgens het reorganisatieplan moeten verdwijnen.

In de afgelopen maanden heeft Medische Systemen, dat zich onder andere richt op de ontwikkeling van röntgenapparatuur, verschillende bedrijfsonderdelen afgestoten. Met de Amerikaanse onderneming Hewlett Packard worden mogelijkheden tot samenwerking onderzocht. Van Bree, 55, kwam meteen na zijn afstuderen in 1963 in dienst bij de onderneming.