Proces zaak Akkerman begint in juni

DEN HAAG, 15 APRIL. Het proces tegen de Tunesische sergeant die wordt verdacht van de moord op de Nederlandse diplomaat R.J. Akkerman zal omstreeks juni in Tunis beginnen, zo is van Tunesische zijde in Den Haag meegedeeld.

Akkerman, eerste secretaris van de Nederlandse ambassade in Tunis, werd 27 juni vorig jaar voor zijn woning in een voorstad van Tunis doodgeschoten. De Tunesische minister van buitenlandse zaken, Ben Yahia, heeft in gesprekken die hij de afgelopen dagen in Den Haag heeft gevoerd opnieuw zijn spijt betuigt over het gebeurde. De Tunesische autoriteiten hebben volgens de Tunesische minister alles gedaan om het onderzoek zo snel en professioneel als mogelijk te laten verlopen, en hebben Nederland drie voorgangsrapporten gezonden.

De affaire-Akkerman heeft de Tunesisch-Nederlandse betrekkingen lange tijd zwaar belast. In Den Haag meende men dat de Tunesische politie weinig haast zette achter het onderzoek naar de moord. Minister Van den Broek riep zomer 1991 zelfs de hulp in van de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Perez de Cuellar om de autoriteiten in Tunis tot grotere mededeelzaamheid aan te sporen.