Politie in Rijnmond arresteert XTC-bende en vindt 265 kilo pillen

ROTTERDAM, 15 APRIL. Met de aanhouding van acht personen denkt de politie in Rijnmond een organisatie te hebben opgerold die op grote schaal XTC-pillen heeft geproduceerd en verhandeld. Gisterochtend deed een team van 125 opsporingsambtenaren van politie, justitie en fiscale recherche een inval op 23 adressen. Ook de vermoedelijke leiders van de organisatie, de 44-jarige J.Y. en zijn rechterhand, de 33-jarige P.K., beiden afkomstig uit Rotterdam, zijn aangehouden.

In een loods in Rotterdam-Schiebroek nam de politie 200 kilo XTC-pillen in beslag. In een schuur in de Brabantse gemeente Standdaarbuiten ontdekte de politie apparatuur voor de fabricage van de pillen. Tevens werden in de schuur een hoeveelheid van 65 kilo XTC-pillen, klaar voor verzending, grondstoffen en halffabrikaten aangetroffen. De straatwaarde van de pillen bedraagt ongeveer 13 miljoen gulden. Bij de huiszoekingen werden verder zeven vuurwapens, een aantal auto's en 800.000 gulden in beslag genomen.

Volgens de politie heeft de organisatie ook XTC-pillen en hash naar Engeland en Canada gesmokkeld. In beide landen zitten al leden van de organisatie vast wegens deze handel. Behalve in Rotterdam en Standdaarbuiten werden invallen gedaan in Capelle aan den IJssel, Utrecht, Berkel en Rodenrijs, Maasdam, Zwijndrecht en De Meern. Het Regionaal Bureau Bovenlocale Criminaliteitsbestrijding Rijnmond werkt sinds juni vorig jaar aan deze zaak.

Op 14 februari van dit jaar ontmaskerde de Amsterdamse politie een organisatie die voor honderden miljoenen guldens aan XTC-pillen en amfetamine verhandelde. Bij verschillende invallen werden toen dertien verdachten aangehouden. De officier van justitie in Rotterdam, mr. L. de Jonge, kon niet zeggen of beide zaken met elkaar in verband staan. “Het onderzoek duurt nog voort”, aldus De Jonge. De gisteren aangehouden verdachten worden morgen voorgeleid voor de officier van justitie.

XTC is een chemische drug die sinds de jaren tachtig snel furore maakte in dancings. In Nederland belandde het middel pas in 1988 op de lijst van verboden harddrugs. Er is nog weinig bekend over het verslavingsgevaar en de schade voor de gezondheid bij langdurig gebruik.