PAASPASTA

Pasen, dat is dottergeel en lentegroen, kleuren die terugkeren in de pasta die vandaag op de rol staat.

De rest van het paasmenu kan bestaan uit een vismousse ( zie bij voorbeeld het recept van 12 maart), aspergesoep met kervel, en advocaatpudding (recept 4 april). Die drie gerechten kunnen de dag tevoren al worden klaargemaakt, terwijl de pasta zelf vlak voor het eten in een handomdraai kan worden bereid. Gemak dient de mens, en daarom ben ik in het recept uitgegaan van diepvriesspinazie ('mini-porties'), maar verse spinazie (neem dan anderhalve kilo) kan natuurlijk ook. Vleeseters kunnen lamskoteletjes bij de pasta eten en vegetariërs husselen er op het laatste moment in blokjes gesneden feta (200 gram) door.

Voor 4 personen:

450 gram gehakte spinazie (diepvries)

1/2 bouillontablet of 2 theelepels bouillonpoeder

40 gram pijnboompitten of hazelnoten

2 eetlepels (olijf)olie

350 gram tagliatelle

3 lenteuitjes

150 gram champignons

1/8 liter slagroom

zout & versgemalen peper

(eventueel 1 eetlepel maizena)

Verwarm de spinazie zo'n 10 minuten lang in een pan met weinig water, 20 gram boter en het bouillontablet (20 minuten, als u slechts één spinazieblok gebruikt). Bak de pijnboompitten of gehakte hazelnoten in wat olie lichtbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken. Breng in een pan ruim water met wat zout aan de kook en kook de pasta in ongeveer 5 minuten beetgaar. Snijd de lenteuitjes in ringetjes en de champignons in plakjes, bak deze zachtjes in de rest van de boter, giet dan de room erbij en voeg peper toe. Giet overtollig vocht uit de spinaziepan af, roer het ui-champignonmengsel erdoor, giet de pasta af en hussel pasta en spinaziesaus door elkaar. Voeg wat zout en een ruime hoeveelheid peper toe. Een te dun uitgevallen saus kan gebonden worden met gladgeroerde maizena. Strooi vlak voor het serveren de noten over de pasta.