Onenigheid dreigt over Olympia & York

ROTTERDAM, 15 APRIL. De voorstellen die het vastgoedconcern Olympia & York maandag en gisteren in Toronto aan de meer dan honderd banken heeft gedaan voor de herstructurering van 12 miljard dollar aan schulden, zijn onvoldoende. Dit meldt het persbureau Reuters.

Tussen het Canadese vastgoedconcern en vertegenwoordigers van meer dan honderd banken in Toronto is de sfeer grimmiger geworden. De verzamelde banken zijn ontevreden over de concessies die Olympia & York doet. Olympia-onderhandelaar Miller gaat er niet van uit dat het concern over hoeft te gaan tot een grootscheepse verkoop van vastgoedbezittingen om de schulden af te lossen. Ook het ruilen van schulden voor aandelen in Olympia & York staat wat Miller betreft niet ter discussie. Bij de voortgang van de besprekingen bleken vooral verschillen van mening te bestaan tussen de verzamelde banken en Olympia & York over het feit dat de gebroeders Reichmann, eigenaars van het vastgoedconcern, de Amerikaanse en Canadese vastgoedbezittingen grotendeels buiten het overleg willen houden. De banken beschuldigen de Reichmanns er bovendien van een deel van hun bezittingen buiten Olympia & York te willen brengen.

Ook zijn gisteren de eerste scheuren waargenomen in het voorheen nog gesloten front van de banken. Analisten verwachten dat de kleinere banken en schuldeisers van plan zijn om de banken met grotere vorderingen te dwingen hen uit te kopen uit hun schulden aan Olympia & York. Als pressiemiddel houden zij de mogelijkheid achter de hand om Olympia & York alsnog te dwingen tot aflossing van de schulden. Dat zou in het uiterste geval kunnen leiden tot een aanvraag van faillissement.

Een directe aanleiding voor een dergelijke zet deed zich gisteren voor. Toen liep het uitstel van twintig dagen af, dat Olympia & York had bedongen voor het aflossen van 62 miljoen dollar op een obligatielening van 800 miljoen dollar. Zoals verwacht bleef Olympia & York ook deze maal in gebreke.

Maandag maakte Olympia & York openbaar dat het eigen vermogen door afboekingen op het vastgoed- en effectenbezit in drie maanden tijd is gedaald van 6,9 miljard dollar aan het eind van 1991 tot 4,7 miljard dollar (8,9 miljard gulden). In de opening van de onderhandelingen vroeg Steve Miller, de voorzitter van het team van Olympia & York in het overleg met de banken, om het bevriezen van betalingen van rente en aflossing over de ruim 12 miljard dollar aan schulden die onderwerp zijn van het overleg. 4,3 miljard dollar hiervan vormen de directe aanleiding voor de liquiditeitscrisis die Olympia & York doormaakt. Bovendien vroeg Miller 172 miljoen dollar aan nieuwe kredieten voor de komende maanden, om de bouw van onvoltooide vastgoedprojecten niet in gevaar te brengen. Alleen al voor voltooien van de eerste fase van het Londense kantorenproject Canary Wharf is per maand 72 miljoen dollar nodig.

Gisteren werden de besprekingen voortgezet in kleinere groepen, gerangschikt per project waarover Olympia & York in het verleden de schulden aanging. Volgens Olympia-onderhandelaar Miller kunnen de onderhandelingen een paar maanden duren.

Foto: De gebroeders Paul, Ralph en Albert (van links naar rechts) Reichmann, de eigenaren van het noodlijdende Canadese vastgoedconcern Olympia & York, voerden maandag en gisteren in Toronto overleg met ruim honderd banken over de financiële situatie van hun bedrijf. (Foto's Reuter)