Microsoft-topman Gates is verzot op "cool ideas'

Hoe run je de - in beurswaarde gerekend - duurste onderneming van de Verenigde Staten? Met high bandwith en high technology, zegt oprichter en president-directeur Bill Gates van de Amerikaanse software-fabrikant Microsoft.

High Bandwith? Gates heeft voor zijn 10.000 mensen tellende onderneming een eigen managementstijl ontwikkeld, compleet met bijbehorende terminologie. Bandwith, letterlijk: "bandbreedte', staat in de wereld van Microsoft voor intellectuele vermogens. Leiding geven aan een onderneming in de snel veranderende wereld van personal computers vereist, zegt Gates, aanzienlijke intellectuele vermogens, high bandwith.

Gates vertrouwt daarbij vooral op zijn eigen bandbreedte: de 36-jarige whiz kid en op papier de rijkste man in de VS heeft - behalve een managementteam - slechts één persoonlijke assistent. Waar andere topmanagers vertrouwen op een uitgebreide staf, leunt Gates slechts op een technicus, die de nieuwste produkten van de elektronica-industrie in huis haalt, zodat Gates de noviteiten kan onderwerpen aan een langdurige test.

Gates hoeft niet alleen op zijn eigen capaciteiten te varen om het ontbreken van stafdiensten te compenseren. De elektronica vervangt in het dagelijkse praktijk van Microsoft talloze rapporten-schrijvers. Als Gates wil weten hoe het met de verkopen in Frankrijk staat, roept hij die gegevens eenvoudig tevoorschijn op zijn computerterminal. De interpretatie van de gegevens neemt hij voor eigen rekening.

Voor informatie die niet in de centrale databank is opgeslagen gaat Gates direct te rade bij de verantwoordelijke manager. Ook dat gebeurt veelal van achter de computer, door middel van elektronische post, Electronic Mail. “Ik heb overal E-Mail”, zegt Gates. “Op mijn werk, thuis, 's nachts: het is altijd beschikbaar.”

Een persoonlijke management-goeroe heeft Gates niet. “Ik lees de boeken van Peter Drucker - maar lang niet allemaal - en soms pluk ik een artikel uit de Harvard Business Review.” Verder bestudeert Gates de manier waarop belangrijke Amerikaanse elektronicabedrijven als Hewlett Packard en Digital Equipment worden bestuurd. Hij vergelijkt zijn eigen stijl van leiding geven met die van Andy Grove, topman van chipfabrikant Intel. Hun stijl is "energetic', zegt Gates, die bekend staat om werkdagen van 15 uur en meer.

"Energetic' zijn ook de besprekingen die Gates heeft met zijn personeel. Microsoft-medewerkers worden daarin soms zo grondig aangepakt dat ze in het vervolg met knikkende knieën hun opwachting maken bij de meester. “Een bespreking is beslist niet angstaanjagend”, zegt Gates desgevraagd, “maar het kan wel een intense belevenis worden.”

En dat is ook de bedoeling: de software-ontwikkelaars van Microsoft moeten permanent op het randje van hun stoel zitten, permanent moet het intellect uitgedaagd worden. “Ik wil dat het een intense onderneming is”, zegt Gates. Alleen op die manier komen de jonge academici, die het bedrijf met bosjes tegelijk in dienst neemt, op geniale gedachten. En daar draait het in de software-industrie nu eenmaal om, zegt de Microsoft-topman, om die zeldzame "cool ideas'.