Libiers herdenken 1986

TRIPOLI - Libiërs gewapend met portretten van kolonel Moammar Gaddafi demonstreren in Tripoli ter gelegenheid van de verjaardag van de Amerikaanse luchtaanvallen op Tripoli en Benghazi in 1986.

De dag van gisteren stond geheel in het teken van deze - 24 uur vervroegde - herdenking. Dat het tevens de laatste dag was vóór het van kracht worden van een luchtvaart- en wapenembargo van de VN deed even niet terzake. Alle verbindingen met het buitenland waren afgesneden, wat betekende dat mensen die op het laatste moment nog per vliegtuig het land wilden verlaten, onverrichterzake naar huis moesten terugkeren. Zeker 5.000 Libiërs werden per bus overgebracht naar een stadion in Tripoli, waar een avond-lang nationalistische poëzie werd gedeclameerd. Verder waren er demonstraties, conferenties en schoolbijeenkomsten georganiseerd, en hadden enkele Libiërs gehoor gegeven aan een oproep van de autoriteiten zich in het zwart te hullen op deze Dag van Nationale Rouw. Spandoeken verkondigden: “Wij zijn het slachtoffer van terrorisme” en “De Amerikaanse regering heeft tegen ons staatsterrorisme gepleegd.” Later op de avond zei een eenzame automobilist, gevraagd naar zijn mening over de VN-sancties: “Het doet er niet toe wat ik denk. Het enige dat van belang is, is wat Bush denkt.” De Libische radio begon de dag vandaag als altijd met een oproep aan de luisteraars “te ontwaken met de nieuwe dageraad” en de mededeling dat ze aan het hoofd staan van een “derde weg” in de wereldpolitiek, die van Gaddafi's Derde Internationale Theorie. In Kairo maakte Libiës diplomatieke missie bekend dat Arabieren “voor niemand dan Allah zullen knielen”. En Gaddafi's neef Ahmed Gaddafaddam vertelde er een verzamelde menigte: “Ze spelen met een klein land dat er al was voor Columbus Amerika ontdekte.” (Foto AFP)