JOHN SMITH; Een zuinige Schot

John Smith vindt dat je politiek zakelijk moet houden en dat een politicus zich niet moet aanstellen. Als schaduwminister van financiën heeft hij zich nooit laten verleiden tot persoonlijke aanvallen op zijn Conservatieve tegenvoeter. En met een rode roos in de hand ten behoeve van een foto? “Een man met een bloem in zijn hand? Belachelijk”.

Smith (53), parlementslid voor Monklands East, is een van de weinigen in het schaduwkabinet die nog kunnen bogen op echte regeringservaring. Hij werd geboren in een presbyteriaans milieu in Ardrishaig, een dorp in West-Schotland, waar zijn vader hoofd van de lagere school was. Op 14-jarige leeftijd trad hij toe tot Labour. Hij kreeg zijn opleiding aan de Universiteit van Glasgow. Ondanks aandrang uit de partij wilde hij niet direkt al zijn kaarten op de politiek zetten en werd hij advocaat.

In 1970 werd Smith in het Lagerhuis gekozen. Hij was minister van handel in de laatste Labourregering. Hij kreeg in 1988 een zware hartaanval, maar daarvan lijkt hij goed hersteld te zijn. Sinds die tijd is Smith, die als een ware gourmet gold, afgeslankt een overtuigde gezond-eter geworden.

Als kandidaat voor het leiderschap van Labour is hij representant van de rechter vleugel in de partij. Hij heeft een solide uitstraling en lijkt financieel het prototype van de zuinige Schot. Socialisme is voor hem niet een ideologisch geladen term: “Het is fout dat sommige mensen over enorme middelen beschikken, terwijl anderen niets hebben. Daarmee zit je bij het hart van het socialisme.”

Smith kan rekenen op de steun van het overgrote deel van de vakbeweging. Hij heeft steeds op het standpunt gestaan dat Labour moet proberen een zo groot mogelijk aantal kiezers in het centrum aan te spreken.

Smith is van oordeel dat de waarde van het pond moet worden gehandhaafd en dat Groot-Brittannië zich nauwer bij de EG moet aansluiten. Smith geldt momenteel als de favoriet voor het leiderschap van de oppositie. Hij was tijdens de recente campagne populairder dan Kinnock.