Geallieerden stellen Irak nieuwe eisen

NEW YORK, 15 APRIL. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben Irak gisteren gemaand zijn aanvallen op de Koerden in het noorden, inclusief de blokkade van het gebied, en op de shi'ieten in het zuiden van het land te staken en raketten en gevechtsvliegtuigen terug te trekken uit het gebied ten noorden van de 36ste breedtegraad. Een tijdslimiet werd echter niet genoemd. De drie landen onderstreepten dat Bagdads huidige activiteit “zou kunnen leiden tot een militaire confrontatie”. Een diplomaat zei dat de drie landen daarbij specifiek de Iraakse radarinstallaties bij luchtdoelbatterijen op het oog hebben: “Als een Iraakse radar een geallieerd vliegtuig volgt, wordt die radar uitgeschakeld”.

Volgens recente rapporten van de Verenigde Naties zijn 40.000 Koerden de laatste tijd uit hun woningen verdreven door Iraakse militaire acties en shi'itische vluchtelingen in de zuidelijke moerassen omsingeld. De Iraakse regering heeft bovendien in oktober een economische blokkade van het Koerdische gebied ingesteld.

De waarschuwing werd door diplomaten van de drie landen mondeling overgebracht aan de Iraakse VN-ambassadeur, Abdul Amir al-Anbari, bij wie ze tevens een “stukje papier” met hun eisen achterlieten. De diplomaten wezen daarbij op resoluties van de Veiligheidsraad die eisen dat Irak economische en militaire acties tegen specifieke bevolkingsgroepen staakt. De 36ste breedtegraad wordt niet in VN-resoluties genoemd, maar de geallieerden hebben Irak eerder verboden ten noorden daarvan vliegtuigen in de lucht te brengen omdat zij daar zelf patrouillevluchten uitvoeren. (Reuter, AP)