Filantroop W. van Leer overleden

De filantroop W. van Leer is maandagnacht op 79-jarige leeftijd in Jeruzalem overleden.

In Israel genoot deze zoon van de Nederlandse industrieel B. van Leer vooral bekendheid wegens de oprichting enkele jaren geleden van de cinemateque in Jeruzalem, dat tevens dient als filmarchief. Regelmatig publiceerde hij in de Jerusalem Post.

Op 18-jarige leeftijd ging Van Leer in 1931 als metaalbewerker naar Basel en speelde daar 's nachts in een band. In Dublin werkte hij twee jaar later in een smelterij, waarna hij in Zurich een onderzoek uitvoerde naar het ophalen van huisvuil.

Na de Kristallnacht lukte het hem 22 gearresteerde joden uit Buchenwald te bevrijden en op een trein naar Nederland te zetten. Na de Tweede Wereldoorlog voelde Van Leer zich nauw betrokken bij de stichting en ontwikkeling van de staat Israel. In 1947 zette hij zich in voor het overbrengen van vliegtuigen en machines naar het toenmalige Palestina.

In Israel hield Van Leer zich bezig met fokken van slachtvee, het opzetten van industriën en het maken van films. Tot zijn laatste dagen hield hij toezicht op de produktie van een door hem ontworpen op filmverhalen gebaseerd opvoedkundig spel.