Federaal leger valt Oost-Bosnië binnen

LJUBLJANA, 15 APRIL. Eenheden van het Joegoslavische leger zijn gisteren - ondanks de Bosnische onafhankelijkheid - Bosnië binnengetrokken en hebben de grensplaats Visegrad bezet. Het is voor het eerst na de erkenning van Bosnië door de EG en de Verenigde Staten begin vorige week, dat federale troepen Bosnië zijn binnengedrongen.

Westerse diplomaten in Belgrado noemden de bezetting van Visegrad een “invasie” van de soevereine staat Bosnië. Joegoslavische troepen bezetten Visegrad nadat moslims twee sluisdeuren van een stuwmeer bij de stad hadden geopend, waardoor een tiental huizen onder water kwam te staan. De moslims dreigden de stuwdam op te blazen als de Servische milities hun beschieting van moslimdorpen niet zouden staken.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, heeft gisteren de Servische regering voor de tweede maal in vijf dagen een protestnota gestuurd waarin hij eist dat Servië onmiddellijk de vijandelijkheden in Bosnië staakt. In een verklaring van Bakers ministerie werden gisteren de Servische regering en het door haar gecontroleerde Joegoslavische leger verantwoordelijk gesteld voor het geweld in Bosnië. “Servische para-militaire groepen kunnen in Bosnië niet opereren zonder de steun van de Servische regering en het Joegoslavische leger”, zei woordvoerster Margaret Tutwiler.

De Iraanse regering heeft de VN en de Islamitische Conferentie Organisatie opgeroepen stappen te doen om een einde te maken aan het geweld in Bosnië. Twee miljoen van de 4,5 miljoen inwoners van Bosnië zijn moslims. Iran was in maart een van de eerste landen die Bosnië als een zelfstandige staat erkenden.

Meldingen van schietpartijen tussen enerzijds federale legereenheden en Serviërs en anderzijds Kroaten en moslims kwamen gisteren uit de steden Mostar, Foca, Zvornik en Bosanski Brod. Bij Bosanski Brod werd door Kroatische milities een vliegtuig van de Joegoslavische luchtmacht neergehaald. In Sarajevo waren opnieuw scherpschutters actief die vanaf de daken voorbijgangers onder vuur namen. Over het aantal slachtoffers zijn geen bijzonderheden bekend.

    • Theo Engelen