Egypte weert een Libisch vliegtuig na ingaan embargo

KAIRO/ TRIPOLI, 15 APRIL. Egypte heeft vanochtend een Libisch passagiersvliegtuig met 227 inzittenden de toegang tot zijn luchtruim ontzegd, in overeenstemming met een luchtvaartembargo van de Verenigde Naties, dat vandaag van kracht is geworden. Het toestel, een Airbus 300, is rond het middaguur toch uit Tripoli opgestegen.

De sancties van de VN houden tevens een wapenembargo in. Voorts moeten alle VN-lidstaten de Libische diplomatieke vertegenwoordiging tot een minimum beperken. Nederland heeft inmiddels besloten een van de drie Libische diplomaten in Brussel, die tevens in Den Haag zijn geaccrediteerd, uit te wijzen. Ook Japan, Zweden en Denemarken namen dergelijke besluiten.

De sancties zijn bedoeld om Libië te dwingen twee functionarissen die worden verdacht van betrokkenheid bij de bomaanslag op een Amerikaans vliegtuig boven het Schotse Lockerbie voor berechting aan de Verenigde Staten of Groot-Brittannië uit te wijzen. Voorts moet Libië meewerken aan een Frans verzoek om vier hoge regeringsfunctionarissen te ondervragen over de bomaanslag op een Frans vliegtuig boven Niger. Bij de twee aanslagen, respectievelijk in 1988 en 1989, vielen in totaal 441 doden. Ten slotte moet Libië met concrete daden bewijzen terrorisme te hebben afgezworen.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wees gisteren een Libisch verzoek af om de VN-sancties te verbieden. Het Hof vond dat in dit geval resolutie 748 van de Veiligheidsraad prevaleert. De Veiligheidsraad zelf wees later op de dag een laatste compromisvoorstel van Libië af, namelijk om de twee Lockerbie-verdachten in Malta te laten berechten.

De Britse minister van buitenlandse zaken Douglas Hurd zei vandaag dat olie-sancties tegen Libië de volgende stap kan zijn, als Libië blijft weigeren de eisen van de Veiligheidsraad in te willigen. De huidige sancties zijn in principe niet meer dan prikacties, maar een olie-embargo zou Libië economisch knevelen. (Reuter, AP)