"Daimler moet terugbetalen'

BRUSSEL, 15 APRIL. De Europese Commissie heeft het autoconcern Daimler Benz veroordeeld tot terugbetaling van de subsidie die zij van de gemeente Berlijn heeft gekregen in de vorm van grond. Het gaat om een bedrag van 38 miljoen gulden.

Daimler kocht in juli 1990 een terrein van bijna 62.000 vierkante meter in Berlijn voor ruim 104 miljoen gulden. De EG-commissie stelde een onderzoek in wegens strijdigheid met de concurrentiegregels. Op verzoek van de Duitse regering maakten onafhankelijke deskundigen een schatting van de werkelijke waarde van de grond.

Een vergelijkbare zaak kan gaan spelen in Rotterdam, waar de gemeente grond beschikbaar stelt voor het nieuw aan te leggen Rotterdam Airport. De grond wordt onder de marktwaarde verkocht wat de aanloopkosten aanzienlijk vermindert.