Badmintonsport raakt na degradatie in verval

GLASGOW, 15 APRIL. De degradatie van de Nederlanse badmintonploeg naar de B-poule van Europa, gisteren, heeft verregaande gevolgen voor de Nederlandse badmintonwereld waar met enthousiasme werd uitgekeken naar de Europese titelstrijd over twee jaar in Den Bosch. Nederland verloor gisteren met 3-2 van Schotland.

Ruim een maand geleden glunderde elke bondsofficial nog in Den Bosch bij het succes van de Nederlandse vrouwen in de kwalificatieronde voor de Uber Cup. Een tweede plaats, na de verrassende overwinning op de als onaantastbaar beschouwde Deense ploeg, was een bevestiging van de kwaliteit van de Oranje-ploeg. De mannen misten op een haar na een plaats in het eindtoernooi in Kuala Lumpur. Nederland telde mee, werd binnen de badmintonbond gedacht.

In Glasgow bleek het tegendeel. In de landenwedstrijd werd gefaald. Stress, onzekerheid en het ontbreken van de geblesseerde Eline Coene maakten de ploeg tot een onsamenhangend geheel. Dat niet in staat was Schotland, een badminton-natie die de aansluiting met de Europese top jaren geleden al heeft verloren, van een plek in de "eredivisie' te weerhouden.

Te veel spelers bleven onder hun normale niveau of hadden door olympische perikelen geen interesse in het landen-evenement. “Zelfs drie gouden medailles in het individuele toernooi verbloemen dit resultaat niet”, gaf Van Dooremalen aan. Nederland is terug bij af in de badmintonwereld. De bond zoekt nog een hoofdsponsor voor de Europese titelstrijd over twee jaar. “Dit resultaat levert problemen op”, zei manager Jan Wiggers.

Denemarken raakte de Europese titel na een 3-2 nederlaag kwijt aan Zweden.