"Albanië heeft nog 15 jaar nodig voor transformatie'

TIRANA, 15 APRIL. Albanië zal vijftien tot twintig jaar nodig hebben om zich te transformeren tot een moderne staat. Dat heeft gisteren de vorige week tot president gekozen Sali Berisha gezegd bij het aantreden van de nieuwe regering, de eerste werkelijk niet-communistische regering sinds 1944.

Berisha deed gisteren een dringend beroep op het buitenland elk jaar 20.000 Albanese emigranten te toe te laten.

Albanië wordt sinds gisteren geregeerd door een kabinet dat voor het overgrote deel bestaat uit leden van de Democratische Partij, die de parlementsverkiezingen van maart heeft gewonnen en een absolute meerderheid in het parlement heeft. Premier is de relatief onbekende ingenieur Aleksander Meksi. Hij zei gisteren dat de eerste prioriteit is gelegen bij het herstel van de openbare orde en het aanzwengelen van de economie. Meksi kondigde aan dat een eind wordt gemaakt aan de werkloosheidsuitkering. Tot nu toe ontvingen werklozen tachtig procent van hun laatste salaris. De staatskas is evenwel leeg en de regering kan de uitkeringen niet langer betalen. Meksi kondigde gisteren aan dat zal worden gewerkt aan een netwerk van sociale zorg. Hoe lang het zal duren voordat het er is, werd er door de nieuwe premier niet bij gezegd. Meer dan de helft van de beroepsbevolking van Albanië is werkloos.

Veertien van de achttien ministersposten in Meksi's kabinet zijn terechtgekomen bij leden van de Democratische Partij. De Republikeinse en de Sociaal-Democratische Partij krijgen elk een minister en de twee laatste posten zijn naar onafhankelijken gegaan. Van de ploeg van Meksi is maar een lid eerder minister geweest: Genc Ruli was minister van financiën en economie in de regering-Bufi, die in december ten val werd gebracht door Sali Berisha. In het kabinet-Meksi bezet hij dezelfde post.