Afghaans verzet bezet steden; leger paraat in Kabul

KABUL/ISLAMABAD, 15 APRIL. Regeringstroepen zijn vandaag in staat van paraatheid gebracht in de Afghaanse hoofdstad Kabul na de bezetting van twee strategische steden door islamitische verzetsgroepen en een anti-regerings militie.

Rebellen hebben ook de grootste luchtmachtbasis van het land, Bagram, bezet en het garnizoen van Kabul opgeroepen zich over te geven.

Een losse coalitie van moslim-guerrillastrijders en overgelopen regeringstroepen, die zich verzet tegen het vredesplan van de Verenigde Naties voor Afghanistan, bezette gisteren de steden Charikar en Jabal-us-Saraj, ongeveer 60 kilometer ten noorden van Kabul. De coalitie, die al enkele weken de noordelijke stad Mazari Sharif in handen heeft, kreeg ook de controle over de strategische Salang-autoweg, de belangrijkste verbindingslijn met de Sovjet-Unie. Volgens diplomaten en militaire bronnen is er, in strijd met mededelingen van het verzet, nauwelijks gevochten en is de val van de steden het resultaat van een regeling met de plaatselijke autoriteiten.

Twee concurrerende moslim-verzetsgroepen, Hezb-i-Islami en Jamiat Islami, eisten de verovering van de luchtmachtbasis Bagram voor zich op, op 50 kilometer ten noorden van Kabul. Volgens andere bronnen is ook de basis door de gelegenheidscoalitie overgenomen.

De secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros Ghali, maakte vrijdag plannen bekend voor een snelle machtsovername in Kabul door een neutrale raad als eerste stap naar beëindiging van de burgeroorlog. President Najibullah zou in dat kader mogelijk nog deze week aftreden. Maar radicale islamitische verzetsgroepen die vanuit Pakistan actie voeren, en een deel van het leger verzetten zich tegen het VN-plan, dat volgens hen een samenzwering is om het verzet van de macht te weren.

Westerse diplomaten beschreven de ontwikkelingen als “zeer zorgwekkend” voor de VN. Een speciale afgezant van Boutros Ghali werd vandaag in Kabul verwacht om de nieuwe situatie te bestuderen. (Reuter, AP, UPI)