Westen: Rusland mag hervorming niet staken

BOEDAPEST, 14 APRIL. De Westerse landen hebben Rusland gewaarschuwd dat terugdraaiing van het economische hervormingsproces zal leiden tot opschorting van de financiële hulp.

Jacques Attali, de president van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), zei gisteren tijdens de EBRD-jaarvergadering in Boedapest dat hij “een heel krachtige boodschap” naar Moskou had gestuurd waarin hij had aangedrongen op voortzetting van het hervormingsprogramma. “We willen daden, geen woorden”, aldus Attali. Hij voegde eraan toe in direct contact met de Russische regering te staan om de ernst van deze waarschuwing te onderstrepen.

Minister Kok (financiën) zei gisteren als voorzitter van de jaarvergadering van de EBRD dat nauw verband bestaat tussen hulp en het hervormingsproces. “Als de hervormingen stoppen of teruggedraaid worden, zal dat onvermijdelijk gevolgen hebben voor de financiële steun aan Rusland”, aldus Kok.

Twee weken geleden kondigden de Westerse landen aan dat zij een hulppakket van in totaal 24 miljard dollar voor Rusland hadden goedgekeurd. Dit bedrag bestaat uit 18 miljard van het IMF, de Wereldbank, de EBRD, en bilaterale hulp, en 6 miljard voor een fonds ter ondersteuning van de roebel.

Vanmorgen zei de Duitse minister van financiën Waigel dat de voortdurende wisselingen van personen in Moskou een negatief effect hebben op de houding van de rest van de wereld ten aanzien van steun aan Rusland. Wij hebben betrouwbare partners nodig, aldus Waigel. Hij zei dat de politieke crisis voor een deel verklaard kan worden uit het leerproces met de democratie.