Vraag over "verstandshuwelijk' valt fout bij bondscoach Vlieg; Vriesekoop en Hooman eensgezind

STUTTGART, 14 APRIL. De kans is groot dat Bettine Vriesekoop tien jaar na haar twee Europese tafeltennistitels in Boedapest vanavond opnieuw een gouden medaille omgehangen krijgt. Via een 3-0 overwinning op twee verdedigsters uit het GOS kwalificeerde zij zich met haar partner Mirjam Hooman voor de finale van het landentoernooi. Tegenstander is Roemenië, dat in de groepswedstrijden met 3-1 van Oranje verloor.

Na mislukte pogingen in 1984, '88 en '90 overleefde het Nederlandse duo nu wel de halve finales. Met de winst rekenden Vriesekoop en Hooman tevens af met het complex, dat ze in echt belangrijke wedstrijden niet opgewassen zouden zijn tegen speelsters met een verdedigende speelstijl. Eén jaar na het wereldkampioenschap in het Japanse Shiba, waar Vriesekoop en Hooman ernstig met elkaar overhoop lagen, hebben de twee elkaar gevonden in een zakelijke overeenkomst. Ze respecteren elkaar als pure topsporters, maar echte vriendinnen zullen ze waarschijnlijk nooit worden. De (mislukte) wereldtitelstrijd in Shiba stond vorig jaar in het teken van een ordinaire rel tussen Hooman en Vriesekoop. De aanwezigheid van Frits Kantebeen, de privé-coach van Hooman, veroorzaakte onbegrip en wantrouwen in het Nederlandse team. Maar het samenwerkingsverband tussen beide speelsters was ook de afgelopen dagen nogal broos doordat Hooman ernstig uit vorm bleek te zijn en zelfs voor de wedstrijd tegen Hongarije werd vervangen.

Maar tegen de GOS-ploeg kwam de lang verwachte opleving. Na de winst van Vriesekoop tegen Timina snelde Hooman in twee verbluffende series langs de tot dan toe ongeslagen Palina heen, waarna het dubbelspel de beslissing bracht. De triomf brak bij bondscoach Jan Vlieg nog niet alle spanning. Dat werd vooral duidelijk toen een journalist na een vraag over het "verstandshuwelijk' tussen Hooman en Vriesekoop door Vlieg werd afgebekt met de tekst: “Val jij maar lekker dood.”

Hoe onverstandig de bondscoach, die tevens technisch-directeur van de tafeltennisbond is, ook reageerde, enigszins begrijpelijk was zijn reactie wel. Hij wordt immers al een jaar lang achtervolgd met de naweeën van "Shiba'. “Dat boek moet nu eindelijk maar eens worden gesloten”, is zijn mening. Uit angst voor negatieve publiciteit is de relatie tussen de leden van de tafeltennisploeg en de in Stuttgart aanwezige journalisten tot een verplicht minimum teruggebracht.

Jan Vlieg heeft zijn spelers voorgehouden dat alleen optimale resultaten de schade die vorig jaar is aangericht enigszins kunnen wegpoetsen. Wat dat betreft, is "Stuttgart' een groot succes. De mannenploeg levert optimale prestaties met een positie bij de beste acht landen. En het vrouwenteam is internationaal nog altijd niet in staat om sympathie te verwerven, maar respect voor Vriesekoop en Hooman is er wel. Voor Vlieg zijn de resultaten in meerdere opzichten een geschenk uit de hemel. Zijn eigen positie en vooral die van zijn assistent, de Chinees Li, waren vóór het Europese kampioenschap niet al te sterk meer. Voor de komende onderhandelingen met het NTTB-bestuur staat Vlieg in ieder geval een stuk steviger in zijn schoenen.

    • Ted van der Meer