Vandaag eerste besluit over opvolging Kinnock

LONDEN, 14 APRIL. Het bestuur van de Britse Labourpartij zal vandaag beslissen of het duo Neil Kinnock-Roy Hattersley, ooit "the dream-ticket' waarmee Labour de verkiezingen zou gaan winnen, in juni van dit jaar mag aftreden. Nog voor Neil Kinnock gistermiddag in een negen minuten durende verklaring aankondigde dat hij zo spoedig mogelijk wil vertrekken, was het in de partij gedaan met de ijzeren zelfdiscipline van vóór de verkiezingen en brak ruzie uit over de keuze van een geschikte opvolger.

John Smith, de schaduwminister van financiën, en Bryan Gould, de schaduwminister van milieu, zouden vandaag hun kandidatuur aankondigen. Uiterst links kandideert mogelijk Ken Livingstone. Potentiële kandidaten voor het plaatsvervangend leiderschap zijn John Prescott (vervoer), Tony Blair (werkgelegenheid), Gordon Brown (handel en industrie) en mogelijk Margaret Beckett (begroting).

Kinnock, staande onder de banier van de mijnwerkersbond uit Wales, zijn geboortegrond, en voor het eerst in vijf jaar niet met een rode roos in het knoopsgat, zei gistermiddag in zijn verklaring dat hij wilde dat de partij “met maximum snelheid en met maximale doeltreffendheid doorgaat met het werk” teneinde zo snel mogelijk gereed te zijn om de Conservatieven te verslaan in een volgende verkiezing. Kinnock maakte, zei hij, geen excuses, noch wilde hij blijk geven van bitterheid. Vervolgens legde hij, tot teleurstelling van aanhangers die een diepergaande analyse verwacht hadden, de schuld van de Labour-nederlaag bij “de mis-informatie en des-informatie” van de Tory-gezinde pers.

Het bestuur van Labour wordt vandaag geconfronteerd met twee stromingen binnen de partij, waarbij één vleugel, aangevoerd door Bryan Gould, vindt dat Kinnock/Hattersley langer moeten blijven teneinde eerst een discussie over grondslagen en strategie van Labour te laten uitwoeden. De andere vleugel, gesteund door sommige Lagerhuisleden en gesponsored door de grote vakbonden, wil snelle vervanging door een nieuwe leider: John Smith. De confrontatie tussen beide kampen werd verhitter door de beschuldiging van Kinnocks voormalige persvoorlichter, Colin Byrne, dat er in het Labour-hoofdkwartier al vóór de verkiezingsnederlaag door imago-makers en vakbondsbazen een plot werd gesmeed om Kinnock te vervangen door Smith.

    • Hieke Jippes