TV-zender RTL4 in tweede jaar op winst

ROTTERDAM, 14 APRIL. Het commerciële televisiestation RTL4 heeft in 1991, het tweede volle jaar van zijn bestaan, een bruto winst van 50 miljoen gulden geboekt. Een jaar eerder leed de zender nog 70 miljoen verlies.

RTL4 verwacht dat de aanloopkosten, die inclusief de investeringen in 1989 zo'n 100 miljoen gulden bedroegen, tegen het eind van dit jaar terugverdiend zijn. Dit heeft het televisiestation gisteren bekendgemaakt.

Over de reclame-inkomsten wil RTL4 geen mededelingen doen. De televisiezender heeft een budget van circa 240 miljoen gulden. Daarvan wordt 80 procent besteedt aan programma's, de rest is overhead.

De grootaandeelhouders (uitgever VNU en Luxemburgse televisiemaatschappij CLT) onderzoeken sinds enige tijd de mogelijkheden van een tweede commerciële zender. VNU-bestuursvoorzitter drs. J.K. Brentjens zei gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers: “Ik sluit een een complementair kanaal op termijn niet uit. Dat zal nog een wel een paar jaar duren, omdat de markt nog niet ontwikkeld is.”

In februari dit jaar nam de uitgever het 19 procents belang van collega Elsevier over. VNU bezit nu 38 procent van de aandelen die zijn ondergebracht bij European Media Investments. Elsevier verkocht het pakket voor 87 miljoen gulden en behaalde daarmee een boekwinst van 54 miljoen gulden.

Elsevier vervreemdde de aandelen omdat het niet mogelijk was een meerderheidsbelang in RTL4 te verwerven. VNU vindt dat geen bezwaar. Elseviers bestuursvoorzitter P. Vinken en H. Luyckx verlaten de raad van bestuur van RTL4 en worden vervangen door J. Scholten en H. Boermans van de VNU. Bij de verkoop van het aandelenpakket heeft Elsevier toegezegd zich de komende drie jaren niet met commerciële tv bezig te houden.

De Luxemburgse telelevisiemaatschappij CLT bezit 40 procent van RTL4. De resterende aandelen zijn in handen van SNCI, de Nationale Investeringsbank van Luxemburg (10 procent), van een dochteronderneming van Crédit Lyonnais (10 procent) en van Philips (2 procent). De beide banken zijn verbonden met CLT.

VNU heeft belangstelling voor de aandelen van de banken en Philips. De uitgever wil zich indekken tegen de teruglopende advertentie-inkomsten op de bladenmarkt. De eerste helft van 1991 verdiende RTL4, volgens het Bureau voor Budgettencontrole, 210 miljoen gulden met de verkoop van zendtijd voor reclameboodschappen. In diezelfde periode ontving de STER 189 miljoen gulden.

De Haarlemse uitgever kan zijn belang alleen vergroten als het CLT-belang ook groter wordt, omdat afgesproken is dat beide aandeelhouders gelijkwaardige partners zullen blijven.

In 1991 wist RTL4 zijn kijkersbestand ten koste van de publieke omroepen te vergroten tot gemiddeld 27,2 procent. Eind vorig jaar konden 5,6 miljoen huishoudens in Nederland en Luxemburg de zender ontvangen. In heel Europa zijn dat 10 miljoen huishoudens.

Programmadirecteur R. Hendriks is benoemd tot lid van de algemene directie van RTL4. Hij wordt opgevolgd door B. van der Veer.