Turkije eist einde PKK-hulp Syrië

ANKARA/ BEIROET, 14 APRIL. De Turkse regering wil dat Syrië en Libanon nu eindelijk hun steun aan separatistische guerrillastrijders van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) staken. Minister van binnenlandse zaken Ismet Sezgin is vandaag naar Damascus gereisd om te eisen dat de Syrische regering de PKK verhindert vanuit Syrië acties op Turks grondgebied te ondernemen. De Turkse ambassadeur in Beiroet heeft de Libanese minister van buitenlandse zaken Fares Bouez gemaand guerrillakampen van de PKK in de Oostlibanese Beka'a-vallei te sluiten.

Volgens Libanese diplomatieke bronnen liet de Turkse ambassadeur de optie open dat Turkije zelf een militaire actie tegen de kampen uitvoert. Turkije heeft sinds augstus zeker zevenmaal luchtaanvallen uitgevoerd op PKK-posities in het noorden van Irak.

PKK-strijders reizen vanuit hun bases in de Beka'a door Syrië naar hun kampen in Noord-Irak, of infiltreren vanuit Syrië in Turkije. Turkije klaagt al lange tijd over Syriës stilzwijgende steun aan de PKK, waarvan de leider, Abdullah Ocalan, in Damascus woont. Volgens diplomaten is Turkije zich goed bewust dat Beiroet in feite niets kan doen tegen de PKK-aanwezigheid op haar grondgebied, omdat Damascus, dat een doorslaggevende invloed in Libanon heeft, de Koerden beschermt.

Er wordt al enige tijd gespeculeerd over een Turkse luchtaanval op de Beka'a. Een militaire bron zei gisteren in de krant Hürriyet dat de strijdkrachten zo'n aanval onmiddellijk kunnen uitvoeren als de regering daartoe opdracht geeft. (Reuter)