Supermarkten raken snel door verse zuivel heen

ROTTERDAM, 14 APRIL. In grote delen van het land is het tekort aan melk en andere verse zuivelprodukten opgelopen. In het noorden en zuiden van Nederland is nauwelijks meer dagverse melk te krijgen. In het oosten en in de Randstad, met uitzondering van Rotterdam, is de toevoer nog redelijk.

Omdat de stakingsoproep van de Voedingsbond FNV niet overal gehoor heeft gevonden, zijn regionale verschillen in de bevoorrading ontstaan.

Volgens woordvoerster M.A. Hoogeveen van de werkgeversorganisatie FNZ is gisteren ongeveer een kwart van de aangeleverde melk niet verwerkt. Normaal leveren boeren 30 miljoen liter melk per dag aan. Daarvan kon gisteren 7,5 miljoen liter niet worden verwerkt. De FNZ berekent de schade op één gulden per niet verwerkte liter melk.

Veel supermarkten hebben aangekondigd lang houdbare melk uit België te betrekken. Dit is een produkt dat onder normale omstandigheden ook in de schappen te vinden is. Ook de Vendex Food Groep zegt contracten met Belgische zuivelfabrieken te hebben, waardoor de schade enigszins wordt beperkt. Vendex bezit 400 supermarkten, die opereren onder namen als Torro, Dagmarkt en Edah.

Hoeveel gesteriliseerde melk uit België wordt gehaald, wil woordvoerder G. van Huisstede van de Vendex Food Group niet kwijt. “Als de omzet van dagverse melk normaal zou zijn, kunnen we met onze voorraad gesteriliseerde melk ruim een week vooruit. Maar nu is het moeilijk in te schatten.”

Hoe lang supermarkten nog houdbare zuivelprodukten uit België kunnen betrekken, is onbekend. Van Huisstede: “Iedereen probeert nu zijn melk uit België te halen. Maar de produktiecapaciteit daar is natuurlijk ook beperkt.”

Een woordvoerder van de Groenwoudt-keten zegt naast de melk uit België ook toetjes uit Duitsland en Frankrijk (Danone) te halen. In Nederland hebben stakers de produktie bij zuivelfabrikant Mona stilgelegd.

W. Young van de Voedingsbond FNV zegt dat collega-vakbonden in het buitenland op de hoogte zijn gesteld van de acties in Nederland. Young verwacht niet dat het de supermarkten op grote schaal zal lukken gesteriliseerde melk uit België in te voeren. “Daarvoor moeten de leveranciers een uitgebreid distributienet opzetten. Daarnaast is in België geen overschot aan houdbare melk.”

Op de verwerking van "besmette melk' in Nederland - melk die door de stakers geweigerd wordt en vervolgens naar andere bedrijven wordt gebracht - zegt Young geen zicht te hebben. “Wel krijgen we af en toe berichten over het verwerken van besmette melk. Maar de zuivel is zo verspreid, dat dit moeilijk te achterhalen is”, aldus Young.

Als gevolg van de stakingen is maandag in het hele land sprake geweest van een grotere vraag naar melk. Verse melk is ongeveer een week houdbaar. mits koel bewaard.