Sowetan

Winnie Mandela zal mogelijk uit het African National Congress worden gezet of gedwongen worden terug te treden, aldus een bron in het ANC gisteren.

Ze heeft de organisatie duidelijk in verlegenheid gebracht, aldus de bron. De omgang van mevrouw Mandela met een jonge advocaat, Daluxolo Mpofu, heeft verdeeldheid binnen het ANC gezaaid. Zij en de 29-jarige jurist zouden een liefdesrelatie hebben. Beiden ontkennen dat.

Mandela stond onder grote druk van zijn collega's om in te grijpen. Volgens bronnen in het ANC is de aankondiging van de scheiding van de Mandela's, die al maanden apart leefden, vorige week te elfder ure uitgesteld. In plaats daarvan gaf mevrouw Mandela een verklaring uit dat haar huwelijk goed was.

Fragmenten uit het commentaar van Ike Motsapi in de Sowetan van vandaag.