PAASSLA EN GEVULDE EIEREN

In de Engelse krant The Guardian stond een mooie ingezonden brief van een muziekliefhebber die had uitgevonden hoe je een perfect, niet te hard of te zacht, gekookt ei kunt bereiden: Kook een ei net zolang als het Tuba Mirum van Mozart's Requiem KV 626 duurt.

Wel vermeldt de briefschrijver dat het de uitvoering van het London Symphonic Orchestra onder leiding van Frübeck de Burgos moet zijn, die het juiste tempo heeft. Bij andere orkesten en dirigenten lukt het koken van een perfect ei niet. Zegt de Guardian lezer.

Ik heb deze melding thuis gecontroleerd en gebruikte daarbij een CD waarop het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Sir Colin Davis speelt. De Tuba Mirum in deze uitvoering duurt 3 minuten en 54 seconden.

Ik nam twee normale middelgrote eieren van buurvrouw Goedmaat met een doorsnede van 5 en 5,5 centimeter. Overigens zijn er als de CD-speler in de huiskamer staat en de keuken zich elders in het huis bevindt wel twee personen nodig bij het koken van een ei. De eieren onder leiding van Colin Davis en met zang van Gerd Nienstedt waren in orde: het eiwit was gestold en niet snottig, het eigeel was zacht.

Om gevulde eieren te maken moet het eigeel echter hard zijn. Kook de eieren dan zolang als het Recordare van het Requiem duurt.

Hier volgen een aantal suggesties voor gevulde eieren bij de paaslunch. Elk recept is voldoende voor 6 à 8 halve gevulde eieren. De overgebleven eierdooiers worden voor de salade gebruikt.

Avocadovulling

1/2 avocado

1/2 eetlepel citroensap

1/2 eetlepel crême frache

2 hardgekookte eierdooiers

Eierdooiers en avocadovlees pureren met het citroensap en de crème fraiche en de gekookte en gehalveerde eieren zonder dooier hiermee vullen.

Mierikswortelvulling

1 eetlepel geraspte mierikswortel

1/2 eetlepel zure room

1 eetlepel fijngeknipte bieslook

2 eierdooiers

Ingrediënten door elkaar roeren en de gehalveerde eieren vullen.

Krabvulling

2 krabsticks

1/2 eetlepel mayonaise

1/2 eetlepel crème frache

2 eierdooiers

Krabsticks laten ontdooien, het vocht eruit knijpen en in kleine stukjes snijden die uit elkaar worden geplozen.

Krab, eierdooiers, mayonaise en crème frache door elkaar roeren. Eieren vullen en bestrooien met een beetje cayennepeper.

Leg de gevulde eieren op een schaal die voorzien is van een laagje veldsla. Versier de schaal met avocadoschijven gesneden van de overgebleven halve avocado, en enkele lenteuitjes.

De overgebleven gekookte eierdooiers worden gebruikt voor een salade mimosa, gemaakt van slabladen, partjes sinaasappel en plakjes gerookte kip, die wordt bestrooid met verkruimelde eierdooiers.

    • Anne Scheepmaker