Konaré maakt kans op Malinees presidentschap

BAMAKO, 14 APRIL. Alpha Oumar Konaré, een van de leiders van de opstand in Mali waarmee vorig jaar een eind werd gemaakt aan de dictatuur van Moussa Traoré, heeft in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen een voorsprong genomen.

Hij kwam echter met 45,2 procent van de stemmen vijf procent te kort om al in de eerste ronde te worden gekozen. Op 26 april zal Konaré de strijd moeten aanbinden tegen de kandidaat die bij de verkiezingen van zondag op de tweede plaats eindigde, Tiéoulé Mamadou Konate, die 14 procent van de stemmen kreeg. De rest van de stemmen ging naar zes andere kandidaten. Bij de verkiezingen heeft zondag 24 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht. Konaré is de presidentskandidaat van ADEMA (Alliantie voor de Democratie in Mali), die eerder dit jaar de parlementsverkiezingen won en er zelfs in slaagde een absolute meerderheid van 76 van de 113 parlementszetels in de wacht te slepen. ADEMA is een in september 1990 gevormd bondgenootschap van oppositiepartijen, die de strijd tegen de dictatuur van Traoré heeft geleid en zich vorig jaar transformeerde tot een politieke partij. (AFP, Reuter)