Komende expiratie bepaalt stemming afwachtende beurs

AMSTERDAM, 14 APRIL. De vervroegde expiratie van opties en futures aanstaande donderdag in verband met Goede Vrijdag beïnvloedde vandaag in sterke mate de stemming op een bladstille Amsterdamse effectenbeurs. Verder hielden de meeste marktpartijen zich afzijdig.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs kropen vanmorgen omhoog, vooral gestimuleerd door winst in Londen. “De meeste beleggers nemen een afwachtende houding aan. Ze weten gewoon niet wat te doen”, stelde een beurshandelaar vast.

De vervroegde expiratie van opties en futures aanstaande donderdag in verband met Goede Vrijdag was vandaag een belangrijke factor bij het koersverloop. “Bij deze lage omzetten zorgt elke vraag of aanbod voor forse koersmutaties”, aldus een handelaar. De EOE-index, die gisteren sloot op 305,70 punten, was omstreeks het middaguur 0,40 punten lager.

Bij de actieve fondsen moest Koninklijke Olie licht terug, terwijl Unilever enige terreinwinst boekte. Een koopadvies van een Amerikaans effectenhuis en dekkingsaankopen vanuit het Verenigd Koninkrijk waren volgens handelaren de belangrijkste redenen voor de koerswinst. Eveneens Britse vraag stuwde de koers van Hoogovens omhoog. Het handelsconcern Hagemeyer boekte enkele dubbeltjes winst. Uit het jaarverslag blijkt dat het handelshuis zijn garantievermogen in 1991 op peil heeft weten te houden door op de valreep van het jaar voor 30 miljoen dollar aan "exchangeable preference notes' te plaatsen.

In de financiële sector stegen de koersen van Amev en ING. Beide concerns maken later deze week de cijfers voor het boekjaar 1991 bekend. Hoewel de verwachtingen voor de resultaten bescheiden zijn, menen analisten dat er toch veel ruimte is voor koerswinst bij beide fondsen. Beide fondsen zijn ondergewaardeerd. De prognose is dat de winst van Amev, die morgen bekend wordt gemaakt, uitkomt tussen 507 en 525 miljoen gulden, tegen 502 miljoen in 1990.

De winstschattingen voor ING variëren van 1,54 tot 1,59 miljard gulden. In 1990 boekten de latere fusiepartners Nationale-Nederlanden en NMB Postbank een gezamenlijke winst van 1,51 miljard gulden. ING presenteert de jaarcijfers aanstaande donderdag.

Op de obligatiemarkt viel bar weinig te beleven. De koersen bewogen zich binnen een nauwe bandbreedte.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York hebben maandag weinig vuurwerk laten zien. Dank zij een eindsprint sloot de Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen met een winst van 14,54 punten op 3269,91 punten. De handel begon met een klein verlies, maar al snel werd dat omgebogen in een kleine winst van vijf punten. Daarop bleef de beursindex het grootste deel van de dag staan. De omzet bedroeg 144 miljoen aandelen. De handel was wat verward omdat in Chicago de termijn- en optiehandel moest worden stopgezet vanwege overstromingen.

Het aanvankelijke verlies werd ingegeven door de wederom sterke daling in Tokio, waar de aandelenkoersen eerder op de dag met ongeveer 3,5 procent omlaag gingen. De weerstand die de beurs in Londen daar tegen bood haalde de beleggers in de VS over de streep. Die beleggers gingen wel omzichtig te werk in verband met de komende reeks van bedrijfsresultaten. Zo komt IBM vandaag met zijn cijfers. Bovendien worden deze week onder meer de detailhandelsomzet en de handelsbalans van de VS bekendgemaakt, hetgeen ook de nodige omzichtigheid tot gevolg had. De enkele financiële resultaten die gisteren werden bekendgemaakt hadden maar weinig invloed op de aandelenkoersen.

De dollar stond tegen het einde van de handel op de wisselmarkt van New York op 1,8605 gulden na 1,8425 gulden op vrijdag. In Amsterdam was de koers gestegen van 1,8315 tot 1,8585 gulden. De koersstijging houdt verband met de relatief zwakke positie van de Duitse mark, die werd veroorzaakt door de ontwikkelingen in Rusland.

LONDEN Londen wist vanmorgen de winst van de afgelopen dagen vast te houden, ondanks de licht teleurstellende waarde van het bod van Hongkong and Shanghai bank op Midland bank. Futures op de index duwden het FT-100-gemiddelde tegen het einde van de ochtend omhoog. De graadmeter, die gisteren sloot op 2.591,0, was omstreeks het middaguur circa 12 punten hoger.

FRANKFURT De hogere koersen op de internationale beurzen miste zijn uitwerking op Frankfurt niet. De Duitse koersen waren vanmorgen gemiddeld hoger, daarbij aangevoerd door autofondsen en bandenfabrikant Continental. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.727,74, was omstreeks het middaguur 8,56 punt hoger.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio herstelde zich vandaag van de 3,44 procent daling van maandag. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen sloot 202,93 punten (1,17 procent) hoger op 17.439,58. Handelaren besloten op de lage koersen van maandag in te stappen terwijl bovendien vraag ontstond door index-arbitrage. De omzet bedroeg ongeveer 250 miljoen aandelen tegen 285 miljoen op maandag.