Kille ontvangst voor aanbod Libië

NEW YORK/TRIPOLI, 14 APRIL. Vlak voordat een internationaal luchtvaart- en wapenembargo tegen Libië morgenochtend van kracht wordt heeft de Libische regering gisteren nog voorgesteld twee verdachten van de bomaanslag op een Amerikaans vliegtuig boven Lockerbie aan Malta over te dragen. Maar de kans op aanvaarding van het voorstel door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd gering geacht. Intussen heeft Libië zichzelf al van de wereld geïsoleerd op een Dag van Nationale Rouw.

“Het laatste voorstel is hen (de twee Libische functionarissen) aan Malta over te dragen, de sancties uit te stellen en onderhandelingen te voeren”, zei de Venezolaanse VN-ambassadeur Diego Arria gisteren. “Maar ik denk niet dat het zal lukken”, voegde hij eraan toe. Hij beschreef het Libische aanbod als “een afleidingsmanoeuvre om de sancties eindeloos uit te stellen”.

Niet bekend

Libië zelf verbrak vandaag alle verbindingen met de buitenwereld - behalve die van het officiële persbureau JANA - maar onderstreepte dat dit niet zozeer te maken had met “het illegale besluit” van de Veiligheidsraad tot de sancties als wel met de Amerikaanse aanvallen in 1986 op doelen in Tripoli en Benghazi. In diverse landen strandden passagiers met bestemming Libië, onder wie leiders van Egyptische oppositiepartijen die naar Tripoli hadden willen vliegen om hun solidariteit met het Libische volk tot uiting te brengen. Verscheidene vluchten die vandaag nog uit Libië hadden moeten vertrekken, waaronder een van de KLM, werden geannuleerd.

Op de luchthaven van Tripoli verdrongen zich gisteren nog honderden mensen voor vluchten naar Malta en Duitsland, de enige bestemmingen die nog bereikbaar waren. Er was echter geen sprake van paniek. “Als ik niet kan vliegen, ga ik vanavond of volgende week via Tunesië”, zei een Oostenrijker. Veel passagiers zeiden met vakantie te gaan, en zeker terug te keren. Amerikaanse oliewerkers zeiden in Libië te blijven werken omdat de werkloosheid in de Amerikaanse olie-industrie groot is.

Libiës buurlanden Tunesië en Egypte werkten intussen aan verbetering van Libiës verbindingen met de buitenwereld als de sancties eenmaal van kracht zijn. De Egyptische en Libische luchtvaartmaatschappijen zijn overeengekomen een buspendeldienst over de onderlinge grens in te stellen. Tunesië is van plan het verkeer naar Libië naar twee zuidelijke luchthavens te dirigeren, van waaruit Tripoli makkelijk over de weg bereikbaar is. (Reuter, AP, AFP)